Traian Băsescu: Voi chema Guvernul la consultări privind reducerea CAS. Nu promulg legea înainte VIDEO

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu va promulga legea privind reducerea cu 5% la angajator înainte de a chema Guvernul la consultări. Preşedintele României a spus că măsura riscă să afecteze considerabil stabilitatea fiscal-bugetară a ţării.
Iulian Tudor
09 iul. 2014, 14:17
Traian Băsescu: Voi chema Guvernul la consultări privind reducerea CAS. Nu promulg legea înainte VIDEO

Traian Băsescu a anunţat că va chema Guvernul la consultări pe marginea Legii de reducere a CAS la angajator cu 5% în temeiul articolului 86 din Constituţie care-i dă dreptul de se consulta cu Executivul pe probleme de mare importanţă. „Sunt îngrijorat cu privire la efectul promulgării acestei legi şi din acest motiv voi uza de articolul 86 şi voi invita Guvernul la consultări. Aceasta este o problemă de o importanţă deosebită. Avem riscuri de deteriorare a echilibrelor macroeconomice, obţinute cu sacrificii uriaşe pentru populaţie, pe care le regret şi acum, dar trebuiau făcute. Ar fi păcat ca în 2015, după alegeri, să ajungem într-o situaţie ca în 2009-2010 tot ca urmare a unor măsuri nesăbuite ale unui premier, anume Călin Anton Popescu-Tăriceanu (…) Riscurile sunt foarte mari de aceea nu voi promulga legea fără o discuţie foarte serioasă cu Guvernul. Măsura ar fi foarte bună pentru companii, dar problema este să nu punem în risc stabilitatea fiscal-bugetară a ţării”, a declarat, miercuri, Traian Băsescu.

Acesta a prezentat şi motivele pentru care are îndoieli asupra oportunităţii acestei măsuri. „În momentul de faţă, avem un deficit pentru 2014 la fondul de pensii de 12,5 miliarde lei. Reducerea cu 5% a CAS pentru societăţi adaugă la acest deficit încă 5-5,5 miliarde”, a spus Băsescu. Şeful statului s-a arătat nemulţumit de modalitatea găsită de Guvern pentru compensarea deficitului, anume creştere încasărilor la buget. „Bugetul din 2013 a suferit trei rectificări în minus din cauza ratării ţintelor de colectare. Anul acesta avem un deficit la colectare de 2,5 miliarde, deci rectificarea va fi tot în minus”, a argumentat preşedintele României.

El suspectează Guvernul că ar putea recurge la o amplificare a poverii fiscale, pe lână taxa pe carburanţi, taxa pe stâlp şi celelalte 33 de taxe deja introduse. „Eu cred că una dintre ţintele Guvernului pentru a acoperi deficitul suplimentar va fi creşterea de 2-3 ori a taxei pe proprietate ce va afecta foarte mult pe pensionari. Sigur, mai sunt soluţii. Una ar fi creşterea de locuri de muncă, dar din păcate vedem o scădere a locurilor de muncă, cu un şomaj în creştere, potrivit cifrelor Eurostat, de la 7,1% la 7,3%”, a afirmat preşedintele.

Alte soluţii ce stau la îndemâna Guvernului sunt şi ele nefezabile. Creşterea salariului şi, în consecinţă, creşterea încasărilor din impozitul pe venituri ar genera opoziţia companiilor şi ar fi nesustenabilă pentru bugetul de stat, iar tăierea investiţiilor şi redirecţionarea banilor către deficitul de la bugetul de pensii nu ar face decât să crească şomajul. „Pe primele 6 luni oricum investiţiile sunt mai mici cu 25% faţă de investiţiile din prima jumătate a anului trecut, dar asta va însemna diminuarea locurilor de muncă. O continuare a acestei politici nu va face decât să mărească şomajul”, a apreciat şeful statului.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Iată principalele declaraţii ale preşedintelui României:

-Pe o presă sufocată de subiecte Mircea Băsescu-Bercea Mondial şi Voiculescu, aş vrea să vin la nişte probleme reale cu ţara. Sunt trei teme pe care aş vrea să le abordez. Promulgarea Legii de ratificare a Tratatului de Asociere al Moldovei, modificările la Legea educaţiei şi Legea cu privire la reducerea CAS

-Am trimis la Monitorul Oficial Legea Acordului de Asociere a Moldovei, Ucrainei şi Georgiei. Se dovedeşte că nimeni nu poate opri evoluţia unei naţiuni oricât de neconvenabile ar fi din punct de vedere politic. Ştim evenimentele din Ucraina, dar vedem o armată ucrainiană care apără cu arma în mână voinţa poporului. Ucrainienii vor să iasă din chingile controlului politic exercitat de Moscova şi iată că reuşeşte. Îmi doresc mult ca armata Ucrainei să lichideze rezistenţa separatiştilor din Lugansk şi Doneţk, iar Ucraina să-şi poată urma drumul cum doreşte. În ce priveşte Moldova, este o reuşită majoră a acestei ţări. Am promulgat astăzi legea şi din punctul nostru de vedere am făcut to ce s-a putut de-a lungul acestui proces dificil. Aş face menţiunea că şi Moldova, chiar în condiţii vitrege, cu Transnistrie agresivă şi o Găgăuzie refractară la parcursul european, iată că reuşeşte să semneze acordul de asociere.

-Cred că şi Rusia are de câştigat ca rumare a intrării în vigoare a Acordului pentru că înseamnă competitivitate şi calitate a produselor economiei celor trei ţări şi calitate la standarde europene a serviciilor. Nu aş vrea să exagerăm spunând că Acordul înseamnă o perspectivă imediată de intrare în UE. România a semnat Acordul în 1993 şi a intrat în UE în 2007, după 14 ani de reforme dificile. Dar este foarte clar că nu te poţi gândi la un Tratat de intrare în UE fără un Acord de Asociere prealabil.

-Cu privire la Legea educaţiei, am transmis o scrisoare Avocatului Poporului în care îl rog să analizeze posibilitatea de a ataca la CCR OUG care produce 97 de modificări la Legea educaţiei. Vreau să cred că Avocatul Poporului va face acest pas chiar dacă nu o va face cu bucurie. Au fost intervenţii şi ale societăţii civile şi ale altor politicieni. Anul şcolar începe în septembrie şi îndată începe şi vacanţa judecătorească, de aceea trebuie făcută întâmpinarea cât mai repede. De exemplu, doctoratul la fără frecvenţă. Ştiu că Ponta nu are respect faţă de modul în care se obţine doctoratul.

-A treia problemă, cea mai spinoasă, reducerea CAS. Am primit legea spre promulgare şi în condiţiile în care sunt adept al reducerii fiscalităţii, am semne de întrebare asupra oportunităţii acestei măsuri. În momentul de faţă, avem un deficit pentru 2014 la fondul de pensii de 12,5 miliarde lei. Reducerea cu 5% a CAS pentru societăţi adaugă la acest deficit încă 5-5,5 miliarde.

-Îmi este greu să-mi imaginez cum va fi compensată creşterea deficitului. În expunerea Guvernului, se spune că din îmbunătăţirea colectării de către ANAF. Bugetul din 2013 a suferit 3 rectificări în minus din cauza ratării ţintelor de colectare. Anul acesta avem un deficit la colectare de 2,5 miliarde, deci rectificarea va fi tot în minus.

-Sursa propusă de Guvern fiind lipsită de credibilitate, eu cred că Guvernul va trebui să aplice alte măsuri are se vor duce din nou la populaţie ca şi cele 35 de taxe introduse anul acesta. Una dintre ţintele Guvernului pentru a acoperi deficitul suplimentar va fi creşterea de 2-3 ori a taxei pe proprietate ce va afecta foarte mult pe pensionari. Sigur, mai sunt soluţii. Una ar fi creşterea de locuri de muncă, dar din păcate vedem o scădere a locurilor de muncă, cu un şomaj în creştere, potrivit cifrelor Eurostat, de la 7,1% la 7,3%.

-Altă soluţie ar fi creşterea salariului în condiţiile în care România are 4,4 milioane salariaţi şi 5,5 milioane pensionari. Ar fi o soluţie să mărească salariile foarte mult, dar asta n-ar accepta nici firmele, nici chiar bugetul de stat. Altă sursă ar fi tăierea investiţiilor. Pe primele 6 luni oricum sunt mai mici cu 25% faţă de investiţiile din prima jumătate a anului trecut, dar asta va însemna diminuarea locurilor de muncă. O continuare a acestei politici nu va face decât să mărească şomajul.

-Altă soluţie ar fi accelerarea absorbţiei fondurilor. România are obligatoriu de facturat de 2,2 miliarde de euro şi avem doar 480 de milioane facturate. Există risc de dezangajare a unui miliard. Există soluţii, dar foarte proaste.

-Sunt îngrijorat cu privire la efectul promulgării acestei legi şi din acest motiv voi uza de art. 86 şi voi invita Guvernul la consultări. Aceasta este o problemă de importanţă deosebită. Avem riscuri de deteriorare a echilibrelor macroeconomice, obţinute cu sacrificii uriaşe pentru populaţie, pe care le regret şi acum, dar trebuiau făcute. Ar fi păcat ca după alegeri să ajungem într-o situaţie ca în 2009-2010 tot ca urmare a unor măsuri nesăbuite ale unui alt premier, anume Călin Anton Popescu-Tăriceanu.

-Măsura este bună, dar nu este sustenabilă.

-Un alt risc este deraierea acordului cu Fondul. Nu ar fi mare problemă deraierea acordului, dar în lipsa acordului pierdem top-upul de 10% la fondurile de coeziune. De exemplu, la autostrăzi unde contribuţia UE este de 85%, practic contribuţia este de 95%. Riscurile sunt foarte mari de aceea nu voi promulga legea fără o discuţie foarte serioasă cu Guvernul. Măsura ar fi foarte bună pentru companii, dar problemă e să nu punem în risc stabilitatea fiscal-bugetară a ţării.

-Urmăresc cu atenţie absorbţia fondurilor europene cu care s-a lăudat guvernul Ponta. Vă spun cert că creşterea masivă a plăţilor către România se datorează de contractele semnate de guvernul Boc. Anul trecut nu s-a semnat nici un contract mare, abia anul acesta se pare că se semnează câteva contracte.

 

 

 

DailyBusiness
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Locul din România care ar fi putut ajunge o adevărată comoară turistică, dar a fost lăsat în paragină. ”Au sute de ani și niciun turist”
Capital.ro
Decizie pentru numerar. Cetățenii nu mai pot accesa conturile. Nu mai pot retrage cash: Oamenii sunt la mâna lor...
Playtech.ro
Anunţul momentului despre vremea în august! Va fi o lună cum nu am mai avut de ani de zile, spun meteorologii
DailyBusiness
Lene pe bani publici: bugetarii din România, codașii Europei la productivitate, arată un STUDIU al Uniunii Europene
Adevarul
Gestul devenit viral al unui agent de pază de la Beach, please!: „Definiția umanității”
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Încă un val de caniculă anunțat de ANM. Cât de rău va fi săptămâna viitoare
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
kanald.ro
Adriana, o femeie de 25 de ani, mamă a doi copii, a fost ucisă de soțul ei! Care este motivul crimei și ce s-a întâmplat cu bărbatul
Cancan.ro
David Măruță s-a cuplat cu fiica unui celebru chef din România Primele IMAGINI cu cei doi îndrăgostiți la Beach, please!
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Capital.ro
Noua TAXĂ care se pregătește în România. Proprietățile vor fi suprataxate. Românii care vor contribui mai mult la stat.
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
stirilekanald.ro
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Pensionarii care vor plăti 2.430 de lei pe an. Calcul exclusiv de la Casa de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Planta care alungă căpușele din curte. Ce ar trebui să ai neapărat în grădină ca să scapi de musafirii nepoftiți