TRAIAN BĂSESCU, un nou ATAC pe Facebook la Ponta şi Iohannis: Nu ne puteţi prosti pe toţi

Traian Băsescu a postat, luni, pe Facebook, un nou mesaj în care îi atacă pe preşedintele Klaus Iohannis şi pe premierul Victor Ponta.

18 mai 2015, 07:47
TRAIAN BĂSESCU, un nou ATAC pe Facebook la Ponta şi Iohannis: Nu ne puteţi prosti pe toţi

„Nu ne puteţi prosti pe toţi.

Clauza de salvgardare prevăzută la art. 191 din Tratatul de la Lisabona, la capitolul mediu, este soluţia pentru protejarea pădurilor noastre.

Impresia mea este că nici unul din protagoniştii disputei legată de Codul Silvic nu vrea să atingă fondul cauzei, care este încetarea defrişării sălbatice a pădurilor.

În timp ce domnul Ponta vrea limitarea la 30 la sută a cotei de piaţă pentru firma austriacă Schweighofer, domnul Iohannis nu vrea această limitare, motiv pentru care a retrimis legea înapoi în Parlament. Şi de aici tărăboiul şi acuzele reciproce.

Problema reală o reprezintă defrişările iraţionale, şi nu cota de piaţă a firmei austriece Schweighofer, iar disputa dintre Ponta şi Iohannis este ca şi cum ai da unuia care moare de sete în deşert o bucată de pîine.

Problema nu este cum se împarte prada rezultată din defrişarea sălbatică a pădurilor, ci cum eliminăm defrişările şi trecem la exploatarea raţională a pădurilor statului şi, în mod egal, a celor private.

Citeşte şi: Război între Palate pe Codul Silvic. Iohannis: Dacă declaraţiile lui Ponta nu sunt adevărate, să răspundă

Clauza de salvgardare prevăzută în Tratatul de la Lisabona la art. 191, prin care România va avea ca aliat Comisia Europeană, este cea care poate pune capăt defrişărilor iraţionale şi închide apetitul de procese cu care ameninţă austriecii.

Copacul aflat în picioare este pădure şi este protejat de Uniunea Europeană. Copacul tăiat din pădure este marfă şi comerţul nu poate fi îngrădit.

România trebuie să îngrădească defrişările şi nu comerţul. Dar şi Iohannis şi Ponta trebuie să vrea acest lucru.

Pricepeţi, domnilor, Iohannis şi Ponta că nu ne puteţi prosti pe toţi cu o dispută falsă legată de împărţirea prăzii între români şi străini, cînd, de fapt, problema este să nu se mai defrişeze sălbatic pădurea indiferent de cine o face ?”, scrie Traian Băsescu pe Facebook.

Premierul Victor Ponta l-a criticat pe preşedintele Klaus Iohannis pentru cererea de reexaminare a Codului Silvic şi a insinuat că ar fi fost „victima” unui trafic de influenţă. În acest sens, şeful statului a ripostat şi a cerut directorului SRI să verifice informaţiile premierului.

Joi, preşedintele Klaus Iohannis a catalogat drept „foarte grave” afirmaţiile făcute de premierul Victor Ponta într-o emisiune tv.

„E surprinzător și fals. (…) Nu a existat niciun indiciu că cineva ar fi intervenit pentru această chestiune, la mine oricum nu și nici la nivelul Administrației Prezidențiale. E foarte gravă afirmația. (…) Dacă nu se confirmă (…), atunci prim-ministrul va răspunde”, a afirmat președintele la Aeroportul Henri Coandă.

Primul ministru al României, Victor Ponta, îi acuză pe liberali că l-au influențat pe președintele Klaus Johannis atunci când acesta a trimis legea Codului Silvic înapoi în Parlament. Premierul Victor Ponta a susținut că cei din PNL au avut întâlniri private cu reprezentanți ai unei firme.