Traian Băsescu, disperat: Victor Ponta este ofiţerul acoperit

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, că premierul Victor Ponta, candidatul PSD la Preşedinţie, a fost ofiţer acoperit SIE în perioada 1997 - 2001, fără să prezinte însă nicio dovadă concludentă în acest sens. Mai mult, Traian Basescu a declarat luni ca fostul director SIE Teodor Melescanu este cel care l-ar fi ajutat pe Victor Ponta sa isi acopere trecutul de ofiter acoperit. 

13 oct. 2014, 21:13
Traian Băsescu, disperat: Victor Ponta este ofiţerul acoperit

VICTOR PONTA E OFIŢERUL ACOPERIT, susţine Traian Băsescu. „Victor Ponta trebuie să recunoască că în perioada 1997-2001 a fost ofiţer acoperit al SIE”, a anunţat preşedintele, precizând că acest lucru arată şi „saltul lui”. „A fost, în perioada 1997-2001, ceea ce explică şi propulsarea lui de la Parchetul de la Judecătoria de sector direct în Parchetul General. Nu este nicio bombă, este o realitate pe care eu sunt gata să o demonstrez”, a mai declarat Traian Băsescu.

Preşedintele Băsescu a povestit că a avut conflicte cu serviciile secrete, care au refuzat să-i confirme acest lucru. Mai mult, presedintele Traian Basescu l-a acuzat pe fostul director SIE Teodor Melescanu că l-a ajutat pe Victor ponta sa isi acopere trecutul de ofiter acoperit. Teodor Melescanu ar fi cel care a propus hotararea prin care erau extinse informatiile clasificate ale SIE si asupra identitatii fostilor ofiteri acoperiti.

„Nu sunt atât de supărat pe Victor Ponta, cât pe Meleșcanu. Asta a afectat încrederea mea în conducerea Serviciului. După ce am așteptat un timp, am deschis o corespondență oficială: l-am rugat să-mi comunice dacă în Guvern există ofițeri-acoperiți sau foști ofițeri acoperiți. Și mi-a dat hotărârea de guvern prin care mi s-a spus că este secret de stat. Or, eu am acces la secretele de stat. Președintele cere informații despre acoperiți în Guvern. Ambele servicii le-am întrebat cu privire la Guvern. Unde este lucru extrem de în neregulă. Am văzut hotărârea trecută prin CSAT. S-a creat un precedent. Președintele a cerut în mod legitim o informație unui serviciu secret. Și mi s-a comunicat că este secret conform HG”, a declarat Băsescu la emisiunea Jocuri de Putere.

Fostul directorul SIE, Teodor Meleşcanu, a fost întrebat recent dacă preşedintele Băsescu a solicitat punctual sau o listă mai lungă cu ofiţerii acoperiţi, el răspunzând: ”Nu a fost niciun fel de cerere, v-am spus că e o discuţie”. 

Întrebat dacă şeful statului a cerut o listă cu ofiţerii acoperiţi, Teodor Meleşcanu a răspuns: ”Au fost diverse discuţii legate de această temă. Am înţeles că este o preocupare a preşedintelui în legătură cu obligaţiile pe care le are în privinţa numirii de miniştri şi membri ai Guvernului, de a-şi da o părere, de a putea să îi refuze”.

Vicepreşedintele Comisiei de control SIE, Ilie Sârbu, a declarat, în luna septembrie, că serviciul a transmis comisiei, sub semnătura directorului Teodor Meleşcanu, un document din care reiese că nu există niciun candidat la prezidenţiale, ministru sau parlamentar care să fie ofiţer acoperit.