EXCLUSIV. Traian Băsescu: „Vladimir Putin, președintele – terorist, nu mai e un om rațional. A devenit un pericol pentru lume”

Traian Băsescu dă cărțile pe față la România Tv. "Vladimir Putin nu mai este un om rațional", a spus fostul președinte al României, care e de părere că este un pericol global.

27 feb. 2022, 23:14
EXCLUSIV. Traian Băsescu: „Vladimir Putin, președintele – terorist, nu mai e un om rațional. A devenit un pericol pentru lume”

Traian Băsescu a mărturisit că admiră curajul și determinarea poporului ucrainean de a lupta pentru propria țară. „Avem de admirat o armată și un popor. Ucrainenii. Nimeni nu ar fi crezut că vor rezista armatei lui Putin. Cu eroism au făcut-o, deși sunt mult mai puțini, au mai puține echipamente militare. Își iubesc țara. E o demonstrație pe care ucrainenii o fac pentru toată lumea”.

În ceea ce-l privește pe Vladimir Putin, Băsescu consideră că a înregistrat un mare eșec în timpul războiului din Ucraina. „Din punct de vedere al evenimentelor tehnice, Putin a înregistrat un mare eșec. De unde a crezut că va ocupa în 48 de ore Ucraina, a constatat că nu poate să o facă cu toată armata lui. În momentul de față, Putin are jumătate din armata rusă în Ucraina și nu a reușit să cucerească niciun mare oraș. Eu nu am crezut că va îndrăzni să ocupe Ucraina. Ucraina e o țară mare, are o armată care din 2014 și până acum s-a exersat în Afganistan. Sunt oameni care știu să lupte. Tehnica militară pe care au pus-o la dispoziție SUA, UK și Turcia le e de mare folos acum. Ultima tehnologie militară occidentală pe care o mânuiesc acum ucrainenii e mult mai eficientă decât tancurile și avioanele lui Putin”.

„Vladimir Putin și-a pierdut raționalitatea”, e convingerea lui Traian Băsescu, care a explicat că niciun președinte de până acum, în afară de liderul nord-coreean, nu a îndrăznit să amenințe lumea cu arma nucleară.

„Ne aflăm în momentul unei așa-zise negocieri politice, iar în acest timp armata lui Putin trage cu toate mijloacele de luptă în orașele ucrainene. Ce negocieri pot fi astea? Mai mult decât atât, în lașitatea și ticăloșia acestui om, care și-a pierdut raționalitatea, s-a îmbătat de putere, a pus pe masa negocierilor și arma nucleară. Acest om a devenit un pericol pentru lume.

Citește și Băsescu: Putin a transformat Rusia într-un stat terorist. „Bătăuşul de la Kremlin” vrea să refacă „defunctul URSS”

Eu o spun sincer, nicio urmă de nesinceritate aici, cred că Putin nu mai e în totalitatea capacităților de exercițiu a funcției de președinte. Nu a existat încă niciun președinte, în afară de Kim Jong-un, care să amenințe cu arma nucleară. Și una e să o facă Kim Jong-un, care are un arsenal nuclear mic, și alta e să o facă președintele – terorist al Federației Ruse. E o amenințare care arată și disperarea și faptul că Putin nu mai e în totalitatea facultăților de exercițiu a funcției de președinte.

Poporul rus nu poate să-l înlăture, încă mare parte din ruși sunt sub narcoza propagandei uriașe pe care o face Putin și aparatul lui de intoxicare. Nu cred că generalii vor apăsa butonul nuclear. Trebuie să fie doi care apasă butonul. Un general și șeful statului. Nu cred că vreun general rus ar lansa un atac nuclear, făcându-se părtaș la crime împotriva umanității.

Citește și Traian Băsescu, cel mai dur atac de la izbucnirea războiului din Ucraina: Bătăuşul de la Kremlin trebuie oprit!

Putin a devenit un pericol global, amenință pacea lumii și amenință cu un genocid, cu utilizarea armelor nucleare. Eu vă rog să mă credeți că am constatat la el o schimbare formidabilă. Am avut numeroase discuții cu el în timpul mandatelor mele. Părea rațional, chiar dacă întoctrinat, dar în momentul de față acest om nu mai este rațional. Iar proba e că a declanșat acest atac generalizat împotriva Ucrainei. Poți să învingi o armată, dar nu poți să învingi un popor”, a declarat Băsescu, duminică seara, la România Tv.


loading...