Traian Băsescu vrea să bage în carantină românii care participă la slujbele de Paşte

Fostul președinte al României Traian Băsescu a declarat, într-o intervenție telefonică la Digi24, că statul român trebuie să-i convingă pe cetățenii români din Italia să nu vină în țară de sărbători, ca o măsură de precauție împotriva epidemiei de coronavirus.

08 mart. 2020, 05:37
Traian Băsescu vrea să bage în carantină românii care participă la slujbele de Paşte

Fostul preşedinte al României Traian Băsescu a declarat, într-o intervenţie telefonică la Digi24, că statul român trebuie să-i convingă pe cetăţenii români din Italia să nu vină în ţară de sărbători, ca o măsură de precauţie împotriva epidemiei de coronavirus.

„(…) Noi vom fi a doua țară afectată datorită numărului mare de cetățeni pe care îi avem în Italia. Vin sărbătorile acum și veți vedea după sărbători ce se întâmplă. Cred că o problemă cu cetățenii are, în primul rând statul român și anume să-i convingă pe cetățenii români din Italia să stea în Italia. (…). Ce trebuie să înțelegem toți: prevenire epidemiilor prin carantină sau diminuarea efectului epidemiilor prin carantină este una dintre cele mai dure măsuri pe care un stat le poate lua”, a declarat Băsescu.

Epidemia de coronavirus se extinde: alte patru cazuri confirmate în România. Primul caz din Bucureşti. Apel public

Întrebat dacă ar trebui pusă problema unei recomandări legată de o restrângere a participării la acele slujbe din perioada de Paște, fostul șef de stat a declarat: „Categoric da. Și trebuie făcută din timp, anunțată, iar românii rugați să nu vină și dacă vin, anunțați că intră în carantină. Și Biserica Ortodoxă Română a dat dovadă în diverse ocazii că este rațională și nu cred că nu se va găsi înțelegere la patriarh și la sinod și țineți cont că avem un patriarh extrem de pragmatic”.

Toți românii care vin din Italia ar putea fi vizați de restricții: autoizolare sau carantină timp de 14 zile

 Autoritățile române iau în calcul să modifice ariile din Italia vizate de restricții la revenirea cetățenilor în țară, extinzându-le, după ce primul caz confirmat de coronavirus în București este un bărbat de 49 de ani care a revenit de la Roma, în 27 februarie, dintr-o zonă care nu se afla sub incidența unor astfel de măsuri, fiind considerată neafectată de epidemia cu Covid-19.

„Dacă se mai repetă un astfel de caz, ne gândim ca începând de mâine să extindem această zonă la toată Italia”, a precizat la Digi24 Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Asta înseamnă ca toți cei care vin din Italia să stea în izolare, a adăugat oficialul.

„Este primul caz din București, dar este tot un caz de import, dat fiind că vine din Italia. Noi am identificat toți contacții lui în București, în această perioadă. Urmează să identificăm și contacții din avionul de pe 27 și la fel, ancheta se va derula pentru fiecare în parte”, a subliniat Nelu Tătaru.

Este vorba despre un avion care a venit de la Roma pe Otopeni, în data de 27 februarie. Contacții identificați până acum sunt membri ai familiei și prieteni, care sunt, la rândul lor, testați și băgați în carantină.