TRAIAN BERBECEANU, trimis în judecată pentru spălare de bani şi luare de mită

Traian Berbeceanu, fostul comisarul-şef al BCCO Alba Iulia, a fost trimis miercuri în judecată de procurorii DIICOT, el fiind acuzat de mai multe infracţiuni, printre care spălare de bani, luare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Dosarul se va judeca la Tribunalul Bucureşti.

16 iul. 2014, 13:03
TRAIAN BERBECEANU, trimis în judecată pentru spălare de bani şi luare de mită

Procurorii DIICOT au dispus, miercuri, trimiterea în judecată a fostului comisar Traian Berbeceanu, în stare de libertate, pentru săvârşirea infracțiunilor de sprijinire a unui grup infracțional organizat, fals în declaraţii, luare de mită, spălare a banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată (cu referire la contractul de vânzare – cumpărare datat 22.07.2011) și complicitate la infracţiunea de delapidare, toate în concurs real de infracțiuni, cu aplicarea legii penale mai favorabile.

Potrivit DIICOT, „în cursul anului 2011, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară cu gradul profesional de comisar şef şi având funcţia de şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, pe fondul sprijinirii grupului infracţional organizat din care făceau parte inculpații Rusu Gheorghe, Cupeţiu Dorin Eugen Ioan şi alte persoane, a primit un autoturism marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, în valoare de aproximativ 20.000 de euro, de la Rusu Gheorghe şi Rusu Anca, pentru a face un act contrar îndatoririlor sale de serviciu, şi anume, furnizarea către susnumiţi a unor date şi informaţii privitoare la cercetarea acestora sau a S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L. ori a altor persoane din aceeaşi grupare criminală în cauze penale sau în legătură cu dispunerea efectuării unor percheziţii domiciliare ori a altor măsuri procesuale. Fapta întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 C.p. rap. la art. 7 lit.c) din Legea nr. 78/2000″.

CITEŞTE ŞI TRAIAN BERBECEANU, urmărit PENAL după ce DIICOT a extins cercetările în cazul acestuia

„În perioada mai – octombrie 2012, având calitatea de ofițer de poliție judiciară și funcția de șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba, a divulgat inculpatului Cupețiu Dorin Eugen Ioan, prin intermediul inculpatului Rusu Gheorghe, împrejurarea că în data de 10.05.2012 se vor efectua percheziții (în dosarul nr.71/D/P/2011 instrumentat la nivelul DIICOT – Serviciul Teritorial Alba-Iulia) la domiciliile inculpaților Cupețiu Dorin Eugen Ioan, Balint Dan, Udrea Călin și Șionei Dorin. Din probele administrate a rezultat că, ulterior, inculpatul Berbeceanu Traian, în mod direct și personal, a divulgat inculpatului Cupețiu Dorin Eugen Ioan faptul că se vor efectua în același dosar percheziții la domiciliul inculpatului Cupețiu Dorin Eugen Ioan în data de 08.10.2012, precum și alte date confidențiale privind obiectul și existența acestui dosar penal. Fapta întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de sprijinire a unui grup infracțional organizat, prev. de art.367 alin.1 Codul penal.

Acționând în coautorat cu Rusu Gheorghe și Rusu Anca, a disimulat adevărata natură a circulației autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, creându-se aparența, contrară realității, a transmiterii acestui bun din patrimoniul S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L. către inculpatul Berbeceanu Traian în temeiul unei convenții oneroase translative de proprietate materializate prin perfectarea unor înscrisuri falsificate (respectiv, contractul de vânzare – cumpărare datat 22.07.2011, factura fiscală nr. 361/17.08.2011, chitanţa nr. 360/12.09.2011 și dispoziţia de plată fără număr, din 12.09.2011, către casieria S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L.), cunoscând că, în realitate, autoturismul a fost remis cu titlu gratuit ca obiect al infracţiunii de dare de mită şi, respectiv, al infracţiunii corelative de luare de mită, precum şi prin săvârşirea infracţiunii de delapidare. Fapta întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de spălare a banilor, prev. de art. 29 alin. 1 lit.b) din Legea nr. 656/2002, republicată;

A falsificat înscrisul intitulat „contract de vânzare –cumpărare, datat 22.07.2011, prin atestarea în cuprinsul acestuia a unor împrejurări necorespunzătoare adevărului privitoare la vânzarea de către Berbeceanu Traian a autoturismului marca VW Passat 4 Motion către S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L., vânzarea – cumpărarea între aceiași cocontractanți a autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, precum și a plății unei sulte de 10.000 euro. Înscrisul falsificat a fost folosit ulterior de Rusu Gheorghe și Rusu Anca pentru evidențierea în contabilitatea societății anterior menționate a operațiunii nereale de vânzare-cumpărare a autoturismului marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI către inculpatul Berbeceanu Traian, precum și pentru înmatricularea aceluiași autoturism pe numele inculpatului. Fapta întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, prev. de art. 322 alin. 1 din Codul penal;

CITEŞTE ŞI DNA: Şeful DIICOT Alba, supus controlului judiciar. E acuzat de cercetare abuzivă

În cursul anului 2011, cu intenție, i-a ajutat pe inculpații Rusu Gheorghe și Rusu Anca să își însușească fraudulos din patrimoniul S.C. Uranus Junior 2003 S.R.L autoturismul marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, pentru a-l remite ulterior, cu titlu de mită, chiar inculpatului Berbeceanu Traian. Fapta constituie complicitate la infracțiunea de delapidare, prev. de art. 48 alin. 1 rap. la art. 295 C.p. și la art. 308 din Codul penal;

În data de 25.05.2012, cu ocazia completării declarației anuale de avere, cu intenție, nu a făcut mențiunile necesare privind vânzarea autoturismului marca VW Passat 4 Motion. Fapta întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de fals în declaraţii, prev. de art.326 Codul penal”, precizează DIICOT.

Procurorii au mai dispus trimiterea în judecată a lui Rusu Gheorghe, în stare de arest preventiv, pentru săvârşirea infracțiunilor de dare de mită, spălare a banilor, delapidare și fals în înscrisuri sub semnătură privată – patru infracțiuni , doua infracțiuni de evaziune fiscală și sprijinirea unui grup infracțional organizat, toate în concurs real de infracțiuni, cu aplicarea legii penale mai favorabile şi a Ancăi Rus, în stare de arest la domiciliu, pentru săvârşirea infracțiunilor de dare de mită, spălare a banilor, delapidare, două infracțiuni de evaziune fiscală, precum și 134 infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în concurs real de infracțiuni, cu aplicarea legii penale mai favorabile.

De asemenea, au fost trimişi în jduecată Urs Ion Vasile, 46 de ani, în stare de libertate, pentru complicitate la infracţiunea de delapidare, complicitate la infracţiunea de spălare a banilor și mărturie mincinoasă, Mihalache Mihai Adrian, 31 de ani, în stare de libertate, pentru săvârşirea infracțiunii de mărturie mincinoasă şi SC Uranus Junior 2003 SRL, cu sediul social în satul, municipiul Deva, pentru săvârșirea a două infracțiuni de evaziune fiscală.

Dosarul a fost trimis spre competentă soluționare instanței Tribunalului București.