TRANSFORMĂRI ULUITOARE ale greilor din politică şi afaceri după ce au stat în închisoare FOTO

Politicieni şi oameni de afaceri care au fost condamnaţi la închisoare au suferit schimbări radicale de înfăţişare în spatele gratiilor. Adrian Năstase s-a afişat, miercuri, cu un look total schimbat faţă de politicianul ex-premier pe care îl cunoşteam, iar Decebal Traian Remeş a şocat prin apariţia sa când a ieşit pe porţile penintenciarului. Sunt doar două exemple dintre cei pe care detenţia şi-a pus puternic amprenta.

24 iul. 2014, 07:20
TRANSFORMĂRI ULUITOARE ale greilor din politică şi afaceri după ce au stat în închisoare FOTO

DECEBAL TRAIAN REMEŞ a şocat prin modul cum arăta când a ieşit din închisoare, în februarie anul acesta. Fostul ministru al Agriculturii a fost aproape de nerecunoscut, cu barbă, trăgând după el o geantă de voiaj, în căutarea soţiei care îl aştepta undeva în apropierea penitenciarului. Decebal Traian Remeş a fost condamnat la trei ani de închisoare în dosarul „Caltaboşul” şi a fost încarcerat la 25 februarie 2013 la Penitenciarul Baia Mare. A stat un an în închisoare, iar la jumătatea lunii ianuarie a cerut să fie eliberat condiţionat, motivând că are peste 60 de ani şi a ispăşit o treime din pedeapsă.

ADRIAN NĂSTASE se află pentru a doua oară după gratii, după ce în ianuarie a fost condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare în dosarul „Zambaccian”. Miercuri, Năstase s-a prezentat la Judecătoria sectorului 4 pentru judecarea cererii de eliberare condiţionată, fiind surprins de camerele de vederi cu un nou look. Fostul premier şi-a lăsat barbă, decizia sa fiind un protest faţă de condamnările primite. În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare şi în dosarul „Trofeul Calităţii”. El a fost încarcerat în 26 iunie 2012 şi pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.

 

NATI MEIR a fost condamnat la închisoare în mai multe dosare. În august 2012, fostul deputat a fost arestat după ce a înşelat mai multe persoane cu locuri de muncă în Israel. Nati Meir mai are o condamnare la patru ani de închisoare, tot pentru înşelarea mai multor persoane cărora le promisese locuri de muncă. Într-un alt dosar, Nati Meir a fost condamnat de Tribunalul Galaţi, la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru trafic de influenţă în formă continuată, iar fiul său, Or Meir, a primit o pedeapsă de cinci ani şi jumătate de închisoare pentru complicitate la această infracţiune. Cei doi au fost eliberaţi din închisoare în 11 aprilie 2011, după ce au stat în arest preventiv aproape un an. Într-un alt dosar, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe fostul deputat, în 13 octombrie 2010, la şapte ani de închisoare cu executare, pentru înşelarea mai multor persoane, cărora le promitea că le dă sume de bani împrumut în schimbul unor garanţii. Nati Meir a încercat să se sinucidă în timp ce se afla în detenţie, dar, după eliberare, declara, că a fost un joc, că nu îşi dorea să moară, ci doar să atragă atenţia presei, iar acesta a fost singurul mijloc pe care l-a avut la îndemână.

DINEL STAICU a fost şi el condamnat în mai multe dosare. În februarie 2013, Instanţa a decis eliberarea din arest preventiv a lui Dinel Stancu, fostul preşedinte al Societăţii de Investiţii Financiare Oltenia, judecat pentru fraudarea patrimoniului SC Transgaz SA Mediaş cu peste 11 milioane de euro. În 4 aprilie 2011, Dinel Staicu a fost condamnat definitiv la şapte ani de închisoare în dosarul privind fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor. Anterior, Staicu a preluat numele soţiei, de Nuţu, astfel că omul de afaceri nu a fost de găsit, instanţa de executare a pedepsei dându-l în urmărire naţională, pe vechiul nume. În 7 aprilie 2011, Dinel Nuţu a fost dat în urmărire internaţională, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare, iar în 19 aprilie 2011 a fost prins în localitatea Mako din Ungaria. Ulterior, Judecătoria Budapesta a confirmat mandatul european de arestare şi l-a predat Poliţiei Române, fiind încarcerat.

GIGI BECALI a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu MApN, alături de fostul ministru Victor Babiuc şi fostul şef al Statului Major General Dumitru Cioflină, care au primit câte doi ani de închisoare, tot cu executare. Becali este încarcerat la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Bucureşti – Rahova. În 30 decembrie, Gigi Becali a formulat o cerere de eliberare din închisoare pe motive medicale, acuzând o afecţiune veche la coloană care nu a mai fost tratată în perioada încarcerării. Acesta s-a prezentat în faţa instanţei purtând un guler cervical. „Nu mai pot suporta durerea. Mi-am distrus stomacul cu medicamentele pe care le-am luat, dar acesta nu-mi îmbunătăţesc situaţia. Mama mea este într-o situaţie specială, tot aude că Becali paralizează şi poate să moară din asta„, spunea Becali. El a depus, în timpul detenţiei, cereri de permisie sau de învoire pentru a participa la unele evenimente în familie, precum şi o cerere de întrerupere a pedepsei pentru trei luni, toate fiindu-i însă respinse.

  

IOAN AVRAM MUREŞAN, fost ministru al Agriculturii, a fost condamnat în martie 2012 la şapte ani de închisoare cu executare, într-un dosar de deturnare de fonduri. În luna septembrie, Mureşan a fost eliberat pentru 24 de ore pentru a participa la înmormântarea fiului său, care a fost găsit mort, în camera unui hotel din Kenya.

VICTOR BABIUC a fost condamnat la doi ani de închisoare în dosarul schimbului de terenuri Becali – MApN, el fiind întemniţat în 21 mai 2013, mai întâi la Penitenciarul Rahova, apoi transferat la Jilava şi, ulterior, la Penitenciarul Găeşti. Anul acesta, Babiuc a fost eliberat condiţionat după ce a executat o treime din pedeapsă.