Transparency International a relansat programul ALAC de sesizare a actelor de corupţie

Transparency International a relansat programul de Asistenţă Legală Anti-Corupţie (ALAC) prin care cei care se confruntă cu situaţii de corupţie pot sesiza aceste fapte prin completarea unui formular online. Centrul ALAC va oferi consiliere şi asistenţă juridică "avertizorilor de integritate", adică a persoanelor care denunţă comiterea unor acte de corupţie.
Adrian Ilie
16 mart. 2015, 17:24
Transparency International a relansat programul ALAC de sesizare a actelor de corupţie

Transparency International a deschis primul centru ALAC în România, în anul 2003, iar de atunci au fost deschise 90 de asemenea centre în 60 de ţări. „ALAC este un program prin care Transparency International România îi ajută pe oameni să își elaboreze sesizările, să le dea datele și informațiile cât mai complete, să le transmită acolo unde trebuie, astfel încât o sesizare de corupție, de încălcare a legii să nu se întoarcă ca în multe cazuri cu un refuz sau cu un rezultat negativ”, a declarat directorul TI România, Victor Alistar.

Până acum, ALAC România a consiliat 6.000 de cetăţeni şi a determinat, prin campanii de advocacy, schimbări legislative care au dus la o protecţie legală mai bună a celor care denunţă actele de corupţie. Prima dintre ele a fost adoptarea Legii avertizorilor de integritate în 2004. Scopul acestei legi este să rupă tradiția tăcerii și complicității în sectorul public și să dea posibilitatea de a apela la canale interne și externe pentru a sesiza ilegalități. Avertizorii de integritate beneficiază de prezumţia de bună credinţă până la proba contrarie. Ei au dreptul de a urmări progresul cazului lor și au dreptul la apel în instanță. În cazul cercetării disciplinare a celui care a făcut o sesizare, comisia disciplinară este obligată să invite presa şi un reprezentant al sindicatului sau asociaţiei profesionale în ședință. Identitatea avertizorului de integritate rămâne ascunsă, dacă sesizarea este făcută intern.

Tot un rezultat al activităţii ALAC a fost modificarea legii astfel încât deciziile de neîncepere a urmăririi penale luate de procurori să fie motivate dând posibilitatea ca eventualele contestări să fie mai bine formulate şi cu şanse mai mari de succes. În al treilea rând, abuzul în serviciu a fost trecut în Codul Penal drept infracţiune.

Experții ALAC analizează fiecare sesizare primită și, ulterior, invită autorul sesizării la Centru, pentru consiliere și pentru a stabili pașii care trebuie urmați. În cazul în care fapta semnalată nu îndeplinește condițiile de fond și de formă prevăzute de normele legale, dar este de competența Centrului, experții ALAC ajută persoana în cauză să completeze corect și complet plângerea/denunțul prin care raportează fapte de corupție, dar și să transmită documentul la autoritățile competente. Fapta semnalată va ajunge astfel în atenția autorităților competente, fiind formulată corect și complet. De asemenea, Centrul urmărește modul în care instituțiile abilitate soluționează cazurile semnalate.

Centrul asigură confidenţialitatea datelor primite din sesizări şi ajută instituţiile din sistemul judiciar prin semnalarea actelor de corupţie. În plus, asigură angajaţilor din sectorul public de a se desista, adică de a denunţa faptul că li s-a cerut să comite acte ilegale, prin acest fapt fiind protejaţi în faţa sancţiunii legii penale.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”