Transparency International: România, pe locul 25 în Uniunea Europeană în raportul privind indicele de percepţie a corupţiei

România se menţine cu acelaşi scor - 48 de puncte din maxim 100 - ca în urmă cu un an şi pe acelaşi loc (25) la nivelul Uniunii Europene, la egalitate cu Grecia, în raportul privind indicele de percepţie a corupţiei (IPC) în 2017, elaborat de organizaţia Transparency International (TI) şi prezentat miercuri la Berlin, relevă un comunicat de presă al TI.
Alina Costache
21 feb. 2018, 18:23
Transparency International: România, pe locul 25 în Uniunea Europeană în raportul privind indicele de percepţie a corupţiei

Raportul anual privind indicele de percepţie a corupţiei, elaborat de TI, realizează un clasament al gradului de corupţie în sectorul public aşa cum este perceput de mediul de afaceri şi de experţi independenţi din 180 de state incluse în analiză. Clasamentul este întocmit prin acordarea de puncte, de la 0 la 100, în care 0 înseamnă ‘foarte corupt’, iar 100 ‘deloc corupt’. Pentru fiecare stat sunt utilizate între trei şi 16 surse diferite, metodologiile utilizate de acestea fiind revizuite de Transparency International pentru a se asigura că ele îndeplinesc standardele de calitate ale TI.

Singurele ţări membre ale UE care au punctaje mai mici decât România sunt Ungaria (45 de puncte) şi Bulgaria (43 de puncte). La nivelul Uniunii Europene, media IPC este de 66 de puncte.

Valoarea medie a IPC la nivel mondial este de 43 de puncte, la fel ca anul anterior.

Topul statelor percepute ca fiind cel mai puţin corupte este condus de Noua Zeelandă, cu 89 de puncte, şi Danemarca, cu 88 de puncte, urmate de Finlanda, Norvegia şi Elveţia, fiecare cu câte 85 de puncte. Este pentru prima dată când la vârful ierarhiei se înregistrează scoruri sub 90 de puncte, ceea ce arată o tendinţă globală de scădere a punctajelor din clasament. În acest context, faptul că IPC 2017 calculat pentru România este neschimbat poate fi văzut ca o uşoară îmbunătăţire.

Potrivit Transparency International, în următorii ani în România, pe lângă mijloacele de coerciţie, va fi nevoie de o abordare sistematică a prevenirii corupţiei, de responsabilizare a factorilor decizionali şi de o implicare mai solidă a comunităţilor locale.

”Pentru administraţia publică este necesară accentuarea rolului prevenţiei, prin implementarea unor mecanisme transparente şi eficiente pentru eliminarea vulnerabilităţilor la corupţie, pentru cheltuirea eficientă a fondurilor publice şi creşterea integrităţii la nivelul instituţiilor publice. Având în vedere că sectorul privat joacă un rol cheie în modelarea felului în care societatea răspunde fenomenului corupţiei, iar un mediu de afaceri integru şi transparent poate contribui decisiv la dezvoltarea României, considerăm că în sectorul privat este nevoie de o îmbunătăţire a mecanismelor de conformitate şi integritate, în scopul asigurării competitivităţii economice”, relevă comunicatul citat.

În acest context, Transparency International Romania prezintă câteva propuneri în atenţia guvernanţilor, a administraţiei publice locale şi a mediului de afaceri.

O primă propunere se referă la modernizarea standardelor de bună guvernanţă locală, prin implementarea sistemului de integritate la nivelul administraţiei publice locale. Un sistem funcţional de acest fel poate avea un rol important în scopul consolidării integrităţii locale, implicit în prevenirea corupţiei. Proiectul vizează toate persoanele implicate în dezvoltarea comunităţii locale, de la primar şi consilieri locali la oameni de afaceri, ONG-uri şi simpli cetăţeni.

O altă propunere vizează consolidarea şi dezvoltarea sistemului de management al eticii şi conformităţii la nivelul organizaţiei, precum şi identificarea şi implementarea valorilor de natură etică şi deontologică necesare pentru asigurarea funcţionării eficiente a organizaţiei, a bunei guvernanţe şi a creşterii capitalului de încredere al părţilor interesate în brandul organizaţiei.

Aceste propuneri sunt în concordanţă cu obiectivul general 3 – Consolidarea integrităţii, reducerea vulnerabilităţilor şi a riscurilor de corupţie în sectoare şi domenii de activitate prioritare – din Strategia Naţională Anticorupţie pentru perioada 2016-2020. 

DailyBusiness
Autostrăzile A7 și A8, scoase din PNRR. Guvernul caută urgent finanțare alternativă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Vacanță de coșmar pentru Laura Cosoi! „A fost imobilizat vreo 4 zile!“
Fanatik.ro
Trapperul Albert NBN, amendat de trei ori după ce a înjurat România pe scena de la Beach, Please! Câți bani va scoate din buzunar
Capital.ro
Elena Udrea a primit vestea direct în inchisoare. Decizia luată de Adrian Alexandrov
Playtech.ro
Acte necesare alocație copil. Ce sumă primești lunar, pe ce dată intră banii pe card
DailyBusiness
Ce salariu are Dan Turturică, şeful TVR. În 2024, instituţia a cerut 32,2 milioane de euro la rectificarea bugetară
Adevarul
Cum sfidează nepotul lui Fidel Castro regimul de la Havana: „Eliberați diavolul”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Schimbări majore pentru șoferi. Cum se vor calcula noile polițe CASCO în România
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul criminalului din Mureș. O femeie a fost reținută după o glumă pe TikTok
Cancan.ro
S-a aflat abia acum motivul pentru care Emil Gânj ar fi ucis-o, de fapt, pe Anda: 'El n-a suportat asta'
Playsport.ro
Cine este omul din umbra lui Selly, co-organizator la “Beach, Please”, cu care a făcut 10 milioane de euro. George...
Capital.ro
Decizie UE pentru mașinile Diesel. Măsura care intră în vigoare în toate statele membre. Se aplică până în 2035
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
VIDEO „Ne dă în cap și pleacă!” Emil Gânj a amenințat familia Andei. Criminalul din Mureș a băgat frica în localnici: „A spus că mai are încă două persoane de achitat”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Pensionarii pierd între 50 şi 800 de lei. Casa de Pensii tipărește taloanele pentru pensiile din august 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine stinge lumina de la NASA? Despre cum dispar schimbările climatice din fața ochilor publici