Transport american de armament greu înspre bazele NATO din Norvegia, în contextul conflictului din Ucraina

O navă de transport americană, având la bord armament greu destinat bazelor NATO din Norvegia, se află în drum spre această ţară, unii experţi apreciind că acest transport ar avea legătură cu situaţia din Ucraina, scrie marţi RIA Novosti, citând mass-media norvegiană, potrivit Agerpres.

05 aug. 2014, 11:47
Transport american de armament greu înspre bazele NATO din Norvegia, în contextul conflictului din Ucraina

Nava PFC Dewayne T. William, transportând tancuri M1A1 Abrams, transportoare blindate şi vehicule de luptă, urmează să ajungă în Norvegia la 10 august.

”Experienţa americană în Irak şi în Afganistan impune necesitatea înlocuirii armamentului”, scrie publicaţia Adresseavisen, cu referire la o sursă din cadrul Ministerului norvegian al Apărării, conform agenţiei de presă ruse. ”Armamentul (de la bordul navei) este mult mai modern decât cel care se află în bazele din centrul Norvegiei”, adaugă Adresseavisen.

Expertul Stale Ulriksen, de la Institutul norvegian pentru relaţii internaţionale, consideră că acest transport de armament arată că SUA au o viziune ”sumbră” asupra evoluţiei situaţiei în Europa. ”Aceasta poate avea legătură cu conflictul din Ucraina”, a afirmat expertul norvegian într-o declaraţie pentru Adresseavisen.