Transportatorii blochează toate drumurile de centură din ţară, din cauza creşterii preţurilor RCA

Transportatorii protestează din nou, luni, pe şoselele de centura din ţară, autovehiculele de marfa circulând cu viteză redusă în semn de nemulţumire faţă de creşterea tarifelor RCA. Ei ameninţă căpe 15 septembrie vor bloca Bucureştiul.

12 sept. 2016, 09:01
Transportatorii blochează toate drumurile de centură din ţară, din cauza creşterii preţurilor RCA

„Nu se mai întâmplă ce s-a întâmplat acum o săptămână, când a fost un balamuc. Se merge cu viteză redusă pe toate liniile de centură din țară și pe drumurile de tranzit. Este un protest mai liniștit, pentru că joi ne pregătim de protestul de pe 15 septembrie din București”, a declarat, luni, pentru AGERPRES, președintele COTAR, Vasile Ștefănescu.

La rândul său, președintele de onoare al Federației Operatorilor România de Transport (FORT), Augustin Hagiu, a afirmat, pentru AGERPRES, că luni transportatorii vor protesta pe Sebeș-Sibiu și centura Sucevei. La acest protest vor participa câteva sute de transportatori.

Patronatele din transporturile rutiere – UNTRR, APTE 2002, FORT, ARTRI, APULUM – au cerut Guvernului să intervină prin Ordonanţă de Urgenţă şi să îngheţe tarifele RCA în următoarea şedinţă de Guvern la valorile medii din raportul Milliman.

„Actuala Ordonanţă de Urgenţă, publicată pe site-ul Ministerului de Finanţe, este doar generalã şi nu limiteazã tarifele RCA, transportatorii rutieri fiind nemulţumiţi de forma acesteia, urmând ca în data de 15 septembrie 2016 să se organizeze un protest naţional împotriva creşterii tarifelor RCA”, potrivit unui comunicat de presă al Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).

Transportatorii au anunţat că nu vor renunţa la protestul de amploare anunţat în toată ţara pe data de 15 septembrie.

„Ordonanţa de urgenţă pregătită de Guvern, similară proiectului de lege RCA dezbătut în Senat săptămâna trecută aduce îmbunătăţiri sistemului actual de încheiere a poliţelor RCA, însă nu rezolvă problema de bază adică nu aduce tarifele la valoarea prezentată în raportul Milliman, secretizat de către ASF”, se arată şi într-un comunicat al Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT).

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită președintelui Klaus Iohannis să includă în discuțiile cu președintele Franței, François Hollande, și anularea aplicării regulilor Legii Macron în domeniul transporturilor rutiere.

Conform unui comunicat citat de Agerpres, transportatorii rutieri cer includerea pe agenda întâlnirii bilaterale problematica legii salariului minim din Franța (Legea Macron), care se aplică și firmelor de transport din România ce efectuează operațiuni de transport internațional de marfă și persoane către sau dinspre Franța sau operațiuni de cabotaj pe teritoriul Franței.

UNTRR consideră că, prin aplicarea de către Franța a unui salariu minim în transporturi, se încalcă suveranitatea unui stat membru UE față de alt stat membru și solicită autorităților române să intervină pentru suspendarea aplicării Legii Macron.

Transportatorii rutieri atrag atenția că măsurile protecționiste în transporturile rutiere adoptate de țări precum Franța sau Germania urmăresc ‘majorarea costurilor de operare ale transportatorilor români pentru a le reduce competitivitatea și, în final, a-i elimina de pe piață și nu creșterea bunăstării pentru șoferii profesioniști’.

‘Industria transporturilor rutiere din România solicită sprijinul președintelui Klaus Iohannis în a cere președintelui Franței măsuri urgente pentru anularea aplicării regulilor Legii Macron în domeniul transporturilor rutiere. Această legislație protecționistă este inadecvată, nedreaptă, limitează libertățile europene și ne va aduce tuturor numai consecințe negative’, a spus secretarul general al UNTRR, Radu Dinescu.

Transportatorii rutieri spun că demersurile UNTRR și ale industriei europene a transporturilor rutiere nu sunt împotriva reglementarilor europene pe care România și transportatorii estici, inclusiv români, le respecta, ci sunt împotriva interpretărilor naționale protecționiste ale reglementărilor europene, precum legea salariului minim din Germania (MiLoG) sau Franța (Macron).

‘Tocmai pentru că aceste legi încalcă reglementările europene, Comisia Europeană a deschis o procedură de infringement împotriva Germaniei și a luat, luna aceasta, măsuri legale împotriva Franței’, se arată în comunicatul UNTRR.

Din cauza pericolului că aceste măsuri naționale vor conduce la o fragmentare a pieței UE, miniștrii Transporturilor din 11 state membre, printre care și România, au adresat Comisiei Europene o scrisoare comună.

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România este o organizație profesională și patronală care promovează și apară interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând de la înființare până în prezent peste 14.000 membri — operatori care efectuează transporturi interne și internaționale de marfă și persoane.