Transportatorii avertizează că în noua lege privind rovinieta s-au strecurat greşeli şi că nu se poate aplica

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri (UNTRR) avertizează că în noua lege privind rovinieta s-au strecurat greşeli, aceasta neputându-se aplica pentru anumite vehicule. În această situaţie, nu se poate calcula corect tariful rovinietei începând cu 20 ianuarie 2017.
Filip Stan
08 dec. 2016, 17:38
Transportatorii avertizează că în noua lege privind rovinieta s-au strecurat greşeli şi că nu se poate aplica

UNTRR atrage atenţia că în Anexa 1 a Legii nr. 221 din 17 noiembrie 2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România „s-au strecurat erori care vor afecta aplicarea corectă a tarifelor”.

„În textul de lege există două tipuri de vehicule de transport persoane prevăzute atât la categoria C pct. b), categoria D pct. b), cât şi la categoriile G şi H. Practic, pentru aceste două tipuri de vehicule sunt prevăzute două niveluri diferite ale tarifelor, astfel că legea este inaplicabilă pentru vehiculele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri şi cel mult 23 de locuri, precum şi pentru vehiculele de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri. De asemenea, la categoria E masa totală maximă autorizată – MTMA – a fost exprimată în loc de ”, se arată într-un comunicat transmis joi de UNTRR.

Reprezentanţii transportatorilor rutieri consideră că aceste inadvertenţe apărute în cuprinsul Legii nr. 221 „nu sunt simple erori”, ele fiind urmarea şi a „dezinteresului guvernanţilor de a rezolva corespunzător şi la timp alinierea legislaţiei româneşti la cea din Uniunea Europeană”.

UNTRR reaminteşte că Directiva CE 2011/76/UE a fost aprobată în anul 2011, iar termenul final de transpunere în legislaţia naţională a fost 16 octombrie 2013. România a fost informată de către Comisia Europeană (CE) despre depăşirea termenului de 16 octombrie 2013 pentru transpunerea prevederilor Directivei 2011/76/UE, iar ulterior CE a deschis cauza cu nr. 2013/0426, faza precontencioasă – punerea în întârziere – şi a mai acordat României un nou termen până la sfârşitul lunii noiembrie 2014. Nici acest termen nu a fost respectat.

În luna februarie 2016, Comisia Europeană a solicitat României să îndeplinească toate cerinţele Directivei 2011/76/UE privind aplicarea taxelor rutiere în termen de două luni; în caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie a UE cu privire la acest caz.

În temeiul directivei 2011/76/UE, statele membre trebuie să stabilească sau să modifice definiţiile relevante (de exemplu „taxa de trecere”, „taxa de utilizare a infrastructurii”) şi să se asigure că taxele de utilizare sunt proporţionale şi că veniturile realizate prin încasarea lor sunt utilizate pentru recuperarea costurilor infrastructurii.

„Având în vedere că aceste erori vor crea confuzii şi interpretări, dar mai ales vor face inoperantă aplicarea Legii 221/2016, UNTRR solicită Ministerului Transporturilor să facă demersurile necesare pentru clarificarea situaţiei, astfel încât începând cu data de 20 ianuarie 2017 să fie posibilă aplicarea corectă a tarifului rovinietei”.

Citeşte şi O nouă posibilitate de plată a rovinietei. Anunţul Companiei de Drumuri

 

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Lovitură spectaculoasă dată de frații Pavăl, proprietarii Dedeman. Se schimbă jocul în lumea milionarilor, achiziția de mare importanță de care s-a aflat abia acum
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. A murit unul dintre cei mai buni actori ai țării. Nu s-a mai putut face nimic pentru el
Playtech.ro
Când ești obligat să plătești fondul de rulment și când nu. Ce spune legea
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cum să ai recolte bogate de ardei și roșii. Secretul celor mai buni grădinari
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Accident grav în București, după ce un bărbat a pierdut controlul mașinii pe care o furase în timp ce era urmărit de polițiști
Cancan.ro
Ireal ce a găsit Piedone într-un faimos bar din Constanța. Când a văzut asta, șeful ANCP a închis localul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare voce a țării. A fost o zeiță a muzicii. Nu va mai fi nimeni ca ea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare