Transportul public de persoane va fi paralizat, vineri, timp de două ore, din cauza grevei şoferilor

Sindicatul din compania publică Transurb SA a notificat conducerea societăţii, explicând că apelează la această formă de protest deoarece negocierile privind noul contract colectiv de muncă au intrat în impas. Şoferii sunt nemulţumiţi de salarii, pe care le consideră „ruşinos de mici”. Transurb SA a încheiat 2018 cu pierderi de 13,5 milioane de lei şi are datorii restante de peste 25 de milioane de lei.

08 mai 2019, 13:18
Transportul public de persoane va fi paralizat, vineri, timp de două ore, din cauza grevei şoferilor

Va fi grevă în transportul public de persoane din Galaţi, după ce Sindicatul Şoferilor Liberi din Transurb SA a hotărât ca vineri, 10 mai, să oprească lucrul timp de două ore, în semn de avertiment că doleanţele legate de majorarea salariilor (prin noul contract colectiv de muncă) nu le sunt acceptate.

De altfel, iar miercuri dimineaţă, conducerea companiei publice de transport local a şi fost notificată în acest sens, după cum a precizat liderul sindical George Preda, potrivit adevarul.ro.

„Greva de avertisment va fi între orele 12,00–14,00. În acest interval vor circula doar cursele convenţie, nu şi mijloacele care asigură transportul public în comun, care se vor aduna la capetele de linie. Pentru a nu bloca traficul pe străzi, autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele pe care ora 12,00 le va prinde pe traseu îşi vor continua cursa până la capătul de linie, acolo unde vor rămâne până la ora 14,00″, a declarat Preda.

Liderul sindicatului din Transurb a ţinut să precizeze, însă, că nu doar refuzul conducerii de a acorda majorările salariale sunt cele care stau la baza conflictului, ci că oamenii sunt nemulţumiţi şi de situaţia financiară dramatică a societăţii, de lipsa investiţiilor şi de condiţiile de muncă precare.

„Nu ne-a fost deloc uşor să luăm această hotărâre privind greva de avertisment. Marele nostru regret este că vor fi afectaţi călătorii. Dar nici aşa cum merg lucrurile în prezent nu se mai poate”, a mai spus George Preda.

Vă reamintim că societatea publică Transurb SA a intrat în colaps finaciar la numai doi ani după ce a rămas unic operator de transport public în Galaţi, odată cu interzicerea curselor maxi-taxi. În prezent, compania are datorii restante către stat şi către furnizori în sumă de peste 25 de milioane de lei (adică aproximativ 4,3 milioane de euro). Suma restantă la plată este echivalentul a 12,5 milioane de bilete vândute, ceea ce înseamnă 32% din veniturile estimate totale. Şansele ca datoriile restante să fie achitate fie şi măcar în parte este aproape inexistentă. Anul 2018 s-a încheiat pentru Transurb cu pierderi de peste 13,5 milioane de lei, iar prin bugetul pe 2019 se merge „la zero”, în sensul că se speră că veniturile vor acoperi costurile estimate.