Transporturile din Statele Unite sunt blocate de furtuni de zăpadă şi gheaţă

După tornadele și inundațiile care au devastat o parte din Texas de Crăciun și au provocat cel puțin 44 de decese de sâmbătă, zone întinse din Statele Unite au fost afectate de căderi de zăpadă, lapoviță și grindină care au blocat luni transporturile aeriene și rutiere într-una din cele mai aglomerate perioade de călătorii din an, scrie agenția Reuters, citată de Agerpres. 

29 dec. 2015, 10:23
Transporturile din Statele Unite sunt blocate de furtuni de zăpadă şi gheaţă

Milioane de persoane erau blocate în aeroporturi după anularea luni a peste 2.100 de zboruri și întârzierea altor 3.700, scrie AFP. Perturbările cele mai importante au fost semnalate la Chicago, unde vântul puternic și grindina au obligat peste 1.200 de avioane să rămână la sol, potrivit FlightAware.

Pentru Alabama (sud-est) au fost emise avertizări de producere de tornade, fenomen rar iarna, a declarat Michael Leseney, meteorolog la serviciul de prognoză AccuWeather.

Pentru sud-vestul statului Wisconsin și sud-estul Minnesota, ambele din zona Midwest, a fost anunțat un strat de zăpadă de aproximativ 30 de cm, iar în Iowa, Nebraska și Missouri ninsoarea era deja prezentă. În schimb, în estul Missouri și sudul Illinois, din aceeași regiune, serviciul național de meteorologie a avertizat asupra continuării riscului de inundații, care au provocat deja 13 morți în weekendul trecut.

Citeşte şi ATENŢIONARE METEO: Vremea se schimbă RADICAL. Frig, vânt şi NINSORI locale

Candidații pentru cursa internă a Partidului Republican pentru Casa Albă guvernatorul Chris Christie și senatorul Marco Rubio și-au anulat evenimentele electorale din statul Iowa (Midwest) din cauza intemperiilor.

Rafalele puternice de vânt și furtunile de gheață au lovit și Oklahoma (sud), afectând alimentarea cu energie electrică a 54.000 de consumatori, presa locală menționând că este vorba de peste 100.000 de oameni care nu au energie electrică.

Întreruperi la alimentarea cu energie electrică au fost înregistrate luni și în statul vecin Texas, lovit de tornade în weekendul trecut, unde 11 persoane au murit și 1.600 de locuințe și structuri au fost grav afectate.