Tratamente naturiste. Boli şi reţete care folosesc URZICILE în scop terapeutic

E timpul pentru pilaf cu urzici! Până nu încep „a nunti" - cum se zice în limbaj popular. Și tot până atunci pot fi culese pentru a fi uscate și folosite pentru diferite tratamente naturiste.

07 apr. 2016, 07:00
Tratamente naturiste. Boli şi reţete care folosesc URZICILE în scop terapeutic

Această plantă erbacee, pe care o găsim în această perioadă pe terenuri necultivate începând din zona de câmpie până în sectoarele montane nu foarte înalte, are un renume bine definit în rândul plantelor medicinale, fiind considerată medicament.

Beneficiile sale pentru sănătate sunt uriaşe, de aceea, această plantă nu ar trebui să lipsească de pe masa noastră, la început de primăvară. Pe lângă proprietăţile sale curative binecunoscute, consumul de urzici este recomandat şi pentru gustul plăcut al acestora.

Conţinutul ridicat de fier şi de clorofilă al urzicilor este relevat de culoarea verde a acestora. În plus, urzicile conţin cantităţi importante din următoarele minerale esenţiale pentru un corp sănătos: calciu, magneziu, siliciu, crom, zinc, potasiu şi fosfor. Din multitudinea vitaminelor le amintim doar pe cele dominante: vitamina A, C, D, E, K, riboflavina şi tiamina.

Aceste substanţe de maximă importanţă pentru organismul nostru conferă urzicilor un efect tonic asupra organismului şi activează procesele fiziologice de formare a celulelor sanguine asigurând funcţionarea optimă a acestora. Deoarece fluidifică secreţiile bronhice şi favorizează eliminarea lor, combate bronşita şi astmul.

În scop medicinal, atât tulpinile, căt şi frunzele, florile şi rădăcinile urzicilor sunt folosite cu succes în tratarea multor afecţiuni. Iată câteva dintre afecţiunile asupra cărora consumul de urzici intervine în mod pozitiv şi eficient:

1. Diabet – ceaiul de rădăcină de urzică (3căni/zi, înaintea meselor principale) este recomandat pentru reglarea glicemiei. Rădăcina mărunţită se pune în apă de seara până dimineaţa, apoi se ţine la foc mic până dă în clocot, se fierbe încă 5 minute şi se lasă la infuzat alte 10 minute.

2. Detoxifiere – detoxifierea de primavară a organismului este asigurată printr-o cură cu ceai de urzici crude: se opăreşte o lingură de urzici proaspete, mărunţite cu 250 ml de apă, lăsând apoi 5-10 minute la infuzat. Se recomandă 3 căni/zi, timp de 2-3 săptămâni, pentru a ţine sub control oboseala cu care ne confruntăm la debutul primăverii.

3. Astm, alergii, rinită alergică

Citește mai mult pe Antena Satelor și află și alte boli și rețete care folosesc urzicile pentru TRATAMENTE NATURISTE