Tratamentul cu anticorpi care reduce mortalitatea pacienților cu Covid. Ce arată studiul cercetătorilor britanici

Un cocktail cu anticorpi pentru tratarea infecției cu COVID, dezvoltat de Regeneron Pharmaceuticals și Roche, reduce decesele pacienților specializați ale căror sisteme imunitare nu au răspuns la boala, conform unui studiu clinic britanic.

17 iun. 2021, 08:41
Tratamentul cu anticorpi care reduce mortalitatea pacienților cu Covid. Ce arată studiul cercetătorilor britanici

Terapia REGEN-COV a primit o autorizație de utilizare de urgență pentru pacienții cu forme ușoare până la moderate de Covid din SUA, dar rezultatele studiului Recovery oferă cele mai clare dovzi ale eficacității sale în rândul pacienților spitalizați.

Terapia cu anticorpi a redus cu o cincime mortalitatea într-un interval de 28 de zile a persoanelor internate în spital cu COVID-19 al căror sistem imunitar nu a produs un raspuns cu anticorpi, cunoscut sub numele de seronegativ.

Terapia a făcut să fie cu șase decese mai puțin pentru fiecare 100 de pacienți seronegativi tratați cu acest tratament, au spus oamenii de știință. Nu a existat un efect distinct al tratamentului asupra celor care au generat răspunsuri naturale de anticorpi.

„Oamenii au fost foarte, foarte sceptici, că orice tratament împotriva acestui virus va funcționa până când oamenii vor intra în spital”, a declarat Martin Landray, anchetatorul șef comun al procesului.

„Dacă nu ați creat anticorpi proprii, chiar veți beneficia dacă îi veți obține”, a spus el.

Tratamentul a scurtat, de asemenea, spitalizarea celor care erau seronegativi și le-a redus propabilitatea de a avea nevoie de un ventilator mecanic, a spus Landray.

Regeneron a afirmat anterior că tratamentul său a demonstrat că este suficient de promiățător la pacienții spitalizati pentru a justifica continuarea studiului. Aceste date oferă prima confirmare pe scară largă a acestei afirmații.

Aproape 10.000 de pacienți spitalizați cu Covid care au fost alocați aleatoriu pentru a primi îngrijiri obișnuite plus terapia combinată cu anticorpi sau doar îngrijirea obișnuită, dintre care 30% au fost seronegativi.

Studiul RECOVERY a aratat, de asemenea, ca dexametazona cu steroizi si medicamentul pentru artrita Actemra (tocilizumab) al companiei Roche reduc decesele la pacientii spitalizati.

In timp ce aceste tratamente se concentreaza pe inflamatia cauzata de reactia la coronavirus, terapia Regeneron, care apartine unei clase de medicamente biotehnologice numite anticorpi monoclonali, imita anticorpii naturali pe care organismul ii produce pentru a combate infectia.

„Este pentru prima data cand avem unul care vizeaza de fapt virusul in sine”, a spus Landray, adaugand ca acesta ar putea fi utilizat impreuna cu celelalte tratamente.

„Nu inseamna ca faci un lucru sau alt lucru. Aceste beneficii sunt aditive la acesti pacienti”, a spus el.

Alte companii au dezvoltat tratamente similare. Autorizatia de utilizare in caz de urgenta a SUA a fost acordata tratamentelor cu anticorpi dezvoltate de Eli Lilly, precum si de Vir Biotechnology cu GlaxoSmithKline.

Ambele sunt aprobate pentru utilizare in cazuri usoare pana la moderate.

Marti, AstraZeneca a declarat ca terapia sa cu anticorpi nu a demonstrat nicio dovada a protejarii oamenilor impotriva dezvoltarii bolii dupa expunere, desi sunt in curs de desfasurare alte studii ale cocktail-ului sau ca preventie sau tratament.

Landray a spus ca rezultatele studiului RECOVERY ar trebui sa ofere dezvoltatorilor de alte terapii cu anticorpi monoclonali optimismul ca pot fi utilizate si la unii pacienti spitalizati.