Tratatul de Interzicere a Armelor Nucleare promovat de ICAN „riscă să submineze” progresele în dezarmare

Tratatul de Interzicere a Armelor Nucleare, promovat de Coaliția Internațională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN), câștigătoarea Premiului Nobel pentru Pace pe anul 2017, ar putea submina progresele realizate până acum în ce privește dezarmarea, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a pledat pentru "o reducere verificabilă și echilibrată a armelor nucleare", transmite DPA.

06 oct. 2017, 17:29
Tratatul de Interzicere a Armelor Nucleare promovat de ICAN „riscă să submineze” progresele în dezarmare

NATO este angajată față de apărarea păcii și crearea condițiilor pentru o lume fără arme nucleare — împărtășim acest obiectiv împreună cu ICAN și salut atenția acordată acestui subiect de către Comitetul Nobel„, a menționat Stoltenberg, după anunțul Comitetului Nobel de la Oslo.

Cu toate acestea, Tratatul de Interzicere a Armelor Nucleare nu ne apropie de obiectivul unei lumi fără arme nucleare. În fapt, el riscă să submineze progresele pe care le-am făcut de-a lungul anilor în ce privește dezarmarea și neproliferarea„, a fost de părere secretarul general al NATO.

În opinia lui Stoltenberg, este necesară „o reducere verificabilă și echilibrată a armelor nucleare”, șeful Alianței subliniind că, „atât timp cât există arme nucleare, NATO va rămâne o alianță nucleară”.

NATO regretă că astăzi condițiile pentru realizarea dezarmării nucleare nu sunt favorabile, însă eforturile spre dezarmare trebuie să țină cont de realitățile mediului actual de securitate„, a mai afirmat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice.

Având sediul la Geneva, ICAN a fost lansată în 2007 și în prezent numără 468 de organizații partenere din 101 țări.

ICAN, lansată în 2007 și care grupează sute de organizații neguvernamentale, s-a mobilizat în favoarea adoptării Tratatului de interzicere a armelor nucleare.

Textul, adoptat la ONU de 122 de state pe 7 iulie, propune pentru prima oară interdicția de a dezvolta, stoca sau amenința cu utilizarea armei atomice. Importanța sa rămâne însă mai ales simbolică, în condițiile în care puterile nucleare au refuzat să adere la tratat. Acesta va intra în vigoare după ratificarea sa de către 50 de state.

Citeşte şi Premiul Nobel pentru Pace 2017 a fost decernat Campaniei Internaţionale de Abolire a Armelor Nucleare