Trei companii de lactate, populare printre români, aspru amendate. Ce nereguli au fost găsite. Anunț de la Consiliul Concurenței

Verdict categoric de la Consiliul Concurenței. Albalact, Covalact și Dorna Lactate au fost amendate cu aproape trei milioane de euro, pentru lipsa de transparență.

21 mai 2023, 15:02
Trei companii de lactate, populare printre români, aspru amendate. Ce nereguli au fost găsite. Anunț de la Consiliul Concurenței

Albalact, Covalact și Dorna Lactate au refuzat să le permită inspectorilor acces la anumite informații. Potrivit legii concurenței, firmele care refuză să coopereze cu instituția sunt sancționate cu amendă de la 0,5% la 10% din cifra de afaceri totală.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a comentat pe marginea acestui subiect:

„În cadrul investigației deschise de curând privind piața untului, unde suspectam niște creșteri nejustificate de preț, am mers în inspecție la operatori economici care procesează lapte și produc unt. printre care Lactalis este unul dintre cei mai importanți”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, potrivit B1.

Ce amenzi au primit Albalact, Covalact și Dorna

Instituția statului a efectuat mai multe verificări la companiile de lactate Albalact, Covalact și Dorna Lactate. Pentru că firmele nu au acordat acces inspectorilor de concurență la anumite conturi de email sau corespondențe utilizate de către angajaţii sau reprezentanţii firmelor, au fost aplicate amenzi de 14,3 milioane de lei, adică de aproximativ 2,9 milioane de euro.

  • Albalact SA – amendă de 9,9 milioane de lei (aproximativ 2 milioane euro)
  • Covalact SA – amendă de 2.4 milioane de lei (aproximativ 495.000 euro)
  • Dorna Lactate SA – amendă de 1.9 milioane de lei (aproximativ 400.000 euro)

„Problema a fost că deși am avut acces, am putut să strângem documente, să ridicăm probe de la Lactalis, ni s-a blocat accesul la unele legate de un angajat din Franța or e foarte important pentru noi să avem acces la toate probele disponibile. Și pentru că Lactalisul nu a respectat inițial aceasta solicitare. a primit o amendă de 2,9 milioane de euro”, a explicat oficialul CC.