Trei dintre autorii atacurilor de la Paris, pe listele cu combatanţi jihadişti obţinute de presa occidentală

Numele a trei dintre teroriștii kamikaze care au executat atacurile de la Paris se regăsesc pe listele cu combatanți jihadiști obținute recent de presa occidentală, au anunțat vineri posturile de televiziune germane NDR și WDR, precum și publicația germană Süddeutsche Zeitung, transmite AFP.

11 mart. 2016, 20:27
Trei dintre autorii atacurilor de la Paris, pe listele cu combatanţi jihadişti obţinute de presa occidentală

Este vorba despre Samy Amimour, Foued Mohammed Aggad și Omar Mostefai, care au acționat la sala de concerte Bataclan, unde au fost ucise 90 de persoane. În documentele analizate de mass-media germană apare și numele lui Abdelhamid Abaaoud, considerat unul dintre principalii organizatori ai atacurilor, însă el este înscris doar ca ‘garant’ pentru intrarea în Siria a unui alt jihadist aflat și el pe liste, dar a cărui identitate nu este dezvăluită.

Respectivele documente, aparent furnizate de unul sau mai mulți dezertori din gruparea jihadistă Stat Islamic (SI), sunt în prezent examinate de autoritățile statelor occidentale, iar guvernul de la Berlin a confirmat autenticitatea cetățenilor germani care apar pe respectivele liste.

Documentele, ce datează din anii 2013 și 2014, se prezintă sub forma unor formulare pe care se regăsesc datele personale a unor combatanți jihadiști, plus modul în care aceștia sunt dispuși să contribuie la lupta SI, prin acțiuni cum ar fi confruntări armate clasice, atentate sinucigașe sau culegerea de informații.

Aceste documente au fost publicate inițial de postul britanice de televiziune Sky News, care a relatat despre circa 22.000 de nume. Între timp și mass-media germană le-a obținut integral, dar a constatat că pe liste se regăsesc efectiv câteva mii de jihadiști.