ACCIDENT MUNTENEGRU. Trei dintre românii răniţi, în continuare în stare foarte gravă

Starea a trei dintre românii rănii transferaţi marţi din Muntenegru la spitale din Bucureşti este în continuare foarte gravă, aceştia fiind în comă. 11 victime se află la Spitalul Universitar din Capitală, majoritatea aflându-se la terapie intensivă. Cele patru femei internate la Bagdasar-Arseni sunt stabile.

26 iun. 2013, 08:48
ACCIDENT MUNTENEGRU. Trei dintre românii răniţi, în continuare în stare foarte gravă

La Spitalul Universitar se află internate 11 persoane, opt femei şi trei bărbaţi, dintre cele 29 rănite în accidentul de autocar.

Doi dintre pacienţi, o femeie de 40 de ani şi un bărbat de 66 de ani, se află în stare critică, fiind în comă. Cei doi pacienţi sunt la terapie intensivă, la fel ca alţi patru pacienţi, aflaţi în stare mai puţin gravă. Ceilalţi cinci pacienţi aduşi la Universitar se află în secţiile de chirurgie plastică (trei), ortopedie (unul) şi chirurgie toracică (unul).

„Doi sunt în stare critică în terapie intensivă, un bărbat şi o femeie, alţi patru la terapie intensivă, unii au suferit o intervenţie chirurgicală în Muntenegru şi au necesitat îngrijire. Sunt în stare bună. Restul pacienţilor se află internaţi pe diverse secţiuni, pe chirurgie plastică, ortopedie şi chirurgie toracică”, a declarat Leonard Grecescu, purtător de cuvânt Spitalul Universitar.

La Spitalul de Urgenţă „Floreasca” sunt internaţi 10 dintre răniţi, respectiv şapte femei şi trei bărbaţi, unul dintre aceştia fiind în comă. În afara acestuia, alţi cinci răniţi se află, şi ei, la terapie intensivă, trei sunt la secţia de ortopedie, iar unul, la chirurgie, starea lor fiind staţionară.

„Şase dintre pacienţi sunt internaţi la terapie intensivă, unul se află în stare critică, este vorba de pacientul adus în comă ieri (marţi n.r.). Ceilalţi sunt şi ei foarte grav, dar sunt stabili. Trei pacienţi sunt post operator de chirurgie şi un pacient este în ortopedie. Unul dintre pacienţii de la ortopedie a fost operat, iar în cursul dimineţii a mai fost operată o persoană din punct de vedere ortopedic. În timpul investigaţiilor de aseară (marţi seara n.r.) s-au descoperit şi alte leziuni care sunt tratate”, a declarat Manuela Guran, medic Spitalul Floreasca.

La Spitalul Bagdasar-Arseni sunt internate patru femei care au fracturi, toate aflându-se la terapie intensivă, sub monitorizare permanentă. Managerul instituţiei, Anca Buliman, a declarat, pentru Agerpres, că cei patru pacienţi sunt stabili şi sunt supuşi în continuare unor investigaţii.

La Spitalul Elias au fost internate patru persoane din autocarul prăbuşit şi o alpinistă rănită într-un accident produs tot în Muntenegru. O tânără de 26 de ani din Cluj, care avea contuzii, a fost deja externată, după ce a primit îngrijiri şi consiliere psihologică.

Unul dintre pacienţi, care are traumatism toracic forte şi multiple fracturi de coaste, este în stare gravă, la terapie intensivă.

Alpinista se află la secţia de ortopedie, iar ceilalţi doi răniţi din accidentul de autocar, care au politraumatisme şi contuzii, sunt la chirurgie şi ar putea fi externaţi în cursul zilei de joi.

„Toţi pacienţii sunt conştienţi şi în stare stabilă”, a precizat directorul medical al Spitalului Elias, dr. Dana Safta.

România şi Muntenegru sunt astăzi în doliu. 26 iunie a fost declarată zi de doliu naţional pentru victimele accidentului din Muntenegru. În multe biserici din ţară, credincioşii se roagă pentru sufletele celor care au murit în tragicul accident din Muntenegru. În Piaţa Tricolorului din Bucureşti, a avut loc o ceremonie de ziua Drapelului, dar şi în memoria celor 18 victime ale accidentului din Muntenegru.

Răniţii din accidentul de autocar din Muntenegru au fost aduşi în România, marţi, cu două aeronave militare.

Un autocar cu turişti români s-a răsturnat într-o prăpastie duminică, în jurul orei 18.00, ora României, în urma accidentului pierzându-şi viaţa 18 persoane, iar alte 29 fiind rănite.