Trei judecători au fost propuşi pentru eliberarea din funcţie în urma condamnărilor definitive

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis înaintarea către şeful statului a propunerii de eliberare din funcţia de judecător a magistraţilor Anişoara Topor, Dumitru Cismaru şi Aurel Ştefan Tripa, în urma condamnărilor definitive pe care aceştia le-au primit.

07 iul. 2014, 08:55
Trei judecători au fost propuşi pentru eliberarea din funcţie în urma condamnărilor definitive

„În şedinţa din data de 3 iulie, Plenul CSM, în temeiul art.65 alin 2 din Lg.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, a hotărât înaintarea către Preşedintele României a propunerii de eliberare din funcţia de judecător a doamnei Anişoara Topor, din cadrul Judecătoriei Focşani, ca urmare a condamnării definitive pentru săvârşirea unei infracţiuni”, informează un comunicat al CSM remis luni AGERPRES.

CSM a luat aceeaşi decizie şi pentru Dumitru Cismaru, de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ca urmare a condamnării definitive pentru săvârşirea unei infracţiuni.

Totodată, Plenul CSM a hotărât respingerea cererii de eliberare din funcţie, prin pensionare, formulată de Dumitru Cismaru.

Citeşte şi Judecătorul Bogdan Bărbuţă şi procurorul Dumitru Dâmbu, suspendaţi din funcţie după arestarea lor preventivă

Tot pe data de 3 iulie, CSM a hotărât înaintarea către Preşedintele României a propunerii de eliberare din funcţie a lui Aurel Ştefan Tripa, judecător la Judecătoria Ineu, condamnat definitiv.

„S-a reţinut faptul că, raportat la hotărârea de condamnare definitivă nu pot fi incidente alte cauze de eliberare din funcţie prevăzute de lege, respectiv eliberare din funcţie prin pensionare (art.65 lit.b din Legea nr.303/2004) sau eliberare din funcţie, ca urmare a demisiei (art.65 lit.a din acelaşi act normativ), astfel încât Plenul CSM a hotărât respingerea cererilor de eliberare din funcţie prin pensionare, respectiv de eliberare din funcţie prin demisie, formulate de către Aurel Ştefan Tripa”, se mai arată în comunicat.

În prezent, Aurel Ştefan Tripa este suspendat din funcţie ca urmare a condamnării definitive pentru săvârşirea unei infracţiuni.

Citeşte şi Patru judecători de la Tribunalul Bucureşti acuzaţi de corupţie, suspendaţi din funcţie