Trei profesoare din România salvate din ”iadul” din Turcia: ”Când a început totul nu credeam că ne vom mai întoarce de acolo”

Primii opt români surprinși de cutremur în sudul Turciei au fost repatriați noaptea trecută. ”Acasă! Suntem acasă!”, au fost primele cuvinte ale unei profesoare, după ce a coborât din mașina care a adus-o acasă la Satu Mare.

07 feb. 2023, 15:53
Trei profesoare din România salvate din ”iadul” din Turcia: ”Când a început totul nu credeam că ne vom mai întoarce de acolo”

Printre cei opt români repatriați după cutremurul devastator din Turcia sunt și trei profesoare din Satu Mare. Cele trei femei au ajuns marți acasă la Satu Mare.

Erika Czumbil, Rebekka Irime și Holzli Iulia se aflau în orașul Adana în momentul cutremurului, reprezentând țara noastră în cadrul unui proiect educațional, „Waterguards- Erasmus”.

„Acasă! Suntem acasă!”, au fost primele lor cuvinte după ce salvatorii sătmăreni le-au coborât din mașină.

„Hotelul nostru a rămas ca prin minune în picioare. Când a început totul nu credeam că ne vom mai întoarce de acolo.” , a povestit prof. Iulia Holzli.

Una dintre aeronavele Forțelor Aeriene Române, care a transportat echipa de salvatori RO-USAR, le-a îmbarcat pe cele trei profesoare la întoarcere, aterizând în siguranță noaptea trecută, pe aeroportul Otopeni. De la Otopeni, cele trei profesoare au plecat cu o mașină a ISU București către Brașov, apoi mai departe până în localitatea Nădășel, de unde au fost preluate de către pompierii sătmăreni.

 

Erdogan a declarat stare de urgenţă pentru trei luni în provinciile calamitate după cutremur. Bilanţul morţilor în Turcia și Siria a depăşit 5.000

Preşedintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat marţi stare de urgență pentru trei luni în cele 10 provincii afectate de cutremurele devastatoare din sudul Turciei.

„Am decis să declarăm stare de urgenţă pentru a permite desfăşurarea rapidă a operaţiunilor de intervenţie”, a declarat şeful statului, precizând că această măsură este valabilă timp de trei luni.

Citește și: VIDEO emoţionant. Un copil s-a născut chiar sub dărâmăturile cutremurului din Turcia

Într-un discurs, preşedintele Erdogan a spus că 70 de ţări şi-au oferit ajutorul în operaţiunile de căutare şi salvare şi că Turcia intenţionează să deschidă hotelurile din Antalya pentru a-i găzdui temporar pe cei afectaţi de cutremure.

Ministerul turc al Transporturilor şi Infrastructurii  anunţase că peste noapte 3.400 de persoane au stat în trenuri folosite pe post de adăposturi de urgenţă, a relatat BBC.

Peste 5.000 de persoane au murit, mii de oameni sunt răniți și un număr necunoscut de persoane au rămas blocate sub dărâmături, după ce mii de clădiri s-au prăbuşit în Turcia şi Siria, în urma celui mai puternic seism care s-a înregistrat, luni, în regiune după mai bine de un secol.

În Turcia numărul morților a ajuns la 3.419 morţi, a declarat marţi vicepreşedintele Turciei, Fuat Oktay. De asemenea, 20.534 de persoane sunt rănite, a precizat Oktay.

Peste 6000 de cladiri s-au prăbușit în Turcia în urma celor 285 de replici ale cutremurelor puternice care zguduit țara. Oamenii sunt disperati, și-au pierdut familiile si casele in doar cateva clipe. Cele mai multe clădiri, noi sau vechi, s-au prăbușit în orașele turcești din apropierea epicentrului cutremurului, între Kahramanmaras şi Gaziantep.

Mii de oameni se află încă printre ruine. Mai multe țări printre care ți Romania au trimis în zona echipaje specilizate în salvarea oamenilor în situaţii extreme, iar miracolele au existat.

Cautarile sunt mult ingreunate de furtuna Barbara care a adus un ger patrunzator, dar si ninsori abundente. Mii de oameni au ramas fara case. Multora le este frică să se intoarca in cele ce au ramas in picioare de teama noilor replici, asa ca au stat toata noaptea in corturi improvizate.