Trei saloane de la secţia TBC a Spitalului Judeţean Vrancea, închise, după apariţia în presă a unor imagini dezolante din saloane

Trei saloane ale secţiei de Pneumoftiziologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă "Sf. Pantelimon" din Focşani au fost închise, miercuri, de inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, care s-au autosesizat după ce în mediul online au circulat imagini din secţia TBC a spitalului.

07 nov. 2018, 16:02
Trei saloane de la secţia TBC a Spitalului Judeţean Vrancea, închise, după apariţia în presă a unor imagini dezolante din saloane

„Informaţiile reclamate se confirmă. În urma controalelor inspectorilor DSP, au fost închise trei saloane pentru igienizare, pacienţii au fost relocaţi temporar, iar personalul medical responsabil a fost amendat cu 5.000 de lei pentru nerespectarea normelor igienico-sanitare. Controalele au fost făcute în colaborare cu managerul spitalului, care s-a implicat activ. S-a dat termen 30 de zile pentru remedierea situaţiei, dar managerul a dat asigurări că reparaţiile şi lucrările de igienizare vor fi gata în maxim două săptămâni”, a declarat directorul DSP Vrancea, Cătălin Graur.

Reprezentanţii spitalului judeţean spun că, în ultimii ani, secţiile unităţii medicale au fost modernizate rând pe rând, iar pentru secţia de Pneumoftiziologie, cunoscută sub numele de secţia TBC, există un proiect cu fonduri europene, care va demara în prima parte a anului 2019.

„Aşa cum se poate vedea la o simplă vizită în spital, ne aflăm în plin proces de modernizare. S-a modernizat integral Blocul Operator şi Secţia de Terapie Intensivă, iar acum lucrările sunt în desfăşurare la Cardiologie şi Interne. Până la finele anului, avem în plan să renovăm Neurologia, Chirurgia Generală, Chirurgia Plastică, Chirurgie Infantilă şi secţia de Obstretică – Ginecologie. Celelalte secţii urmează să intre în renovare şi modernizare în 2019. Acestea se vor moderniza printr-un proiect pe fonduri europene, proiect aflat în faza de semnare a contractului de finanţare, astfel încât lucrările să poată demara în prima parte a anului 2019. Se va începe cu secţia TBC, care are urgent nevoie de reabilitare şi modernizare”, a declarat, purtătorul de cuvânt al spitalului, Alina Cosma.

Potrivit acesteia, clădirea care găzduieşte în prezent secţia TBC este veche şi de aceea igienizările periodice nu au avut efectul scontat.

„Este o clădire veche, dată în folosinţă în 1970, care nu a beneficiat niciodată de reabilitare. Chiar dacă s-au făcut periodic igienizări, acestea nu au rezistat, din cauza vechimii clădirii”, a spus Alina Cosma.

La începutul anului 2019, secţia TBC va intra complet în reabilitare, dar lucrările vor fi efectuate etapizat, pe sectoare, dat fiind specificul pacienţilor, care nu pot fi relocaţi în alte clădiri sau secţii ale spitalului.

Pe reţelele de socializare au apărut, în ultimele zile, imagini din saloanele de la secţia TBC a Spitalului Judeţean Focşani, în care se puteau vedea pereţi plini de igrasie, paturi cu saltele pătate de sânge şi urina pacienţilor, grupuri sanitare insalubre. Imaginile au fost filmate cu un telefon mobil şi postate ulterior pe Facebook.