Operaţiune dramatică de salvare. Trei persoane, surprinse de o avalanşă în Masivul Călimani UPDATE

Trei persoane au fost surprinse de avalanșă, vineri, în Masivul Călimani. Două dintre acestea au fost găsite.

01 dec. 2017, 15:59
Operaţiune dramatică de salvare. Trei persoane, surprinse de o avalanşă în Masivul Călimani UPDATE

UPDATE: Femeia găsită în stare de inconştienţă a fost declarată decedată, după o oră în care s-au efectuat manevre de resuscitare.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, bărbatul rănit în avalanşa produsă în Munţii Călimani a ajuns la echipajul SMURD, după ce a fost transportat trei kilometri prin munte.

I s-a acordat primul ajutor şi a fost transportat până la o Ambulanţă cu medic care l-a preluat şi l-a dus la Unitatea Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Suceava.

Între timp, femeia care a fost găsită în stare de inconştienţă a fost declarată decedată, după o oră în care s-au efectuat manevre de resuscitare.

Căutările în zona montană continuă, fiind implicate zeci de persoane – militari, jandarmi, pompieri, salvamontişti şi pădurari, cu 10 autospeciale, 2 autosenilate, o ambulanta SMURD, un cuplu chinotehnic si mai multe autoturisme de teren.

Zona este abruptă, fără semnal de telefonie, comunicarea realizându-se cu ajutorul telefoanelor satelitare.

UPDATE: Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, încă una dintre persoanele surprinse de avalanşa din Munţii Călimani a fost găsită. Este vorba despre o femeie, care este inconştientă. 

Echipele de intervenţie continuă căutările pentru a descoperi şi cea de-a treia persoană, un bărbat, zona fiind luminată cu generatoare.

UPDATE: Trei persoane au fost surprinse de avalanșă, vineri, în Masivul Călimani. Una dintre aceste persoane a fost găsită, potrivit șefului ISU Suceava, Ion Burlui, potrivit Agerpres. Este vorba de unul dintre cei doi pompieri, fiind dispărută și o femeie. Pompierul este conștient și se pregătește coborârea și transportul acestuia la spital.

Căutarea persoanelor surprinse de avalanșa din Călimani este foarte grea pe timp de noapte și s-au suplimentat forțele și tehnica pentru acțiunea de salvare a precizat șeful ISU Suceava, general de brigadă Ion Burlui.

Am mai trimis oameni. Am 68 de oameni acolo, dintre care 43 pompieri (…). Este căutare de noapte, grea. Aș vrea să mă gândesc că îi vom găsi în viață”, a spus Burlui.

Șeful ISU Suceava a adăugat că în zonă au fost trimise și două șenilate, dar și un balon de iluminare, respectiv un dispozitiv cu generator care oferă vizibilitate pe o rază mai mare. De asemenea, câinele de căutare Oli al inspectoratului se află în dispozitivul de salvatori, acesta nefiind la prima acțiune de căutare de persoane, potrivit lui Burlui.

O avalanșă în Munții Călimani a surprins, vineri, trei persoane, dintre care doi pompieri, care participaseră la o acțiune de amplasare a unui steag tricolor în Munții Călimani, de Ziua Națională. Potrivit șefului ISU Suceava, la acțiunea de căutare-salvare participă câteva zeci de persoane — salvamontiști, jandarmi montani, pompieri și câinele de căutare și salvare.

Cei doi pompieri care au participat la acțiunea umanitară sunt de la Detașamentul de Pompieri Vatra Dornei. Steagul tricolor este înălțat de salvamontiștii din Vatra Dornei pe cele patru vârfuri ce delimitează Țara Dornelor, Pietrosul Călimani, Omu Suhard, Pietrosul Bistriței și Giumalău, în fiecare an, din 2013.

Trei persoane, dintre care doi pompieri, surprinse de o avalanșă în Călimani

O avalanșă în Munții Călimani a surprins, vineri, trei persoane, dintre care doi pompieri, acestea fiind căutate de echipele de salvare, a declarat șeful ISU Suceava, general de brigadă Ion Burlui.

Cele trei persoane participaseră la o acțiune de amplasare a unui steag tricolor în Munții Călimani, de Ziua Națională.

Potrivit șefului ISU Suceava, la acțiunea de căutare-salvare a celor trei persoane, una dintre acestea fiind femeie, participă câteva zeci de persoane, salvamontiști, jandarmi montani, pompieri și câinele de căutare și salvare.

Potrivit lui Burlui, cei doi pompieri care au participat la acțiunea umanitară sunt de la Detașamentul de Pompieri Vatra Dornei.

Steagul tricolor este înălțat de salvamontiștii din Vatra Dornei pe cele patru vârfuri ce delimitează Țara Dornelor, Pietrosul Călimani, Omu Suhard, Pietrosul Bistriței și Giumalău, în fiecare an, din 2013.

Citeşte şi ALERTĂ ÎN PARÂNG. O persoană a murit după ce a fost surprinsă de avalanşă