Trei zile libere în iunie pentru români! Care e perioada cu weekend prelungit

Românii vor avea parte de trei zile libere legale. Doar două dintre ele, însă, vor pica în timpul săptămânii. Una dintre ele va fi duminică.

30 mai 2022, 15:13
Trei zile libere în iunie pentru români! Care e perioada cu weekend prelungit

Trei zile libere în iunie pentru români.

În prima jumătate a lunii iunie, românii care lucrează la stat sau la privat vor avea parte de o minivacanaţă de trei zile, ca urmare a faptului că urmează sărbătorirea Rusaliilor.

Prima zi liberă de luna viitoare este chiar 1 iunie, Ziua Copilului, care pică în timpul săptămânii, mai exact miercuri.

Următoarele zile libere sunt 12 şi 13 iunie, prima şi a doua zi de Rusalii. Prima este duminică, iar a doua e luni. Românii vor avea parte de un weekend prelungit atunci

Trei zile libere în iunie pentru români! Zilele libere rămase în 2022:

  • 1 iunie (Ziua Copilului) – miercuri:
  • 12 şi 13 iunie (prima şi a doua zi de Rusalii) – duminică şi luni;
  • 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – luni;
  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – miercuri;
  • 1 decembrie (Ziua Naţională a României) – joi;
  • 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun) – duminică şi luni.

Angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii, potrivit Codului Muncii adnotat.

Conform legislaţiei în vigoare, angajaţii au dreptul la o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile. În caz că această compensare nu poate fi acordată, angajaţii au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază.

Angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.

Anul 2021 a avut cele mai puține zile libere pentru sărbătorile legale, iar parlamentarii au decis să modifice Codul Muncii. Din cele 15 sărbători legale, doar 7 au fost în timpul săptămânii, celelalte în weekend.

S-a propus un proiect de lege prin care angajații care nu lucrează în weekend să primească o zi liberă în timpul săptămânii. Astfel că dacă sărbătoarea va pica într-o zi de sâmbătă sau de duminică, angajatorul este obligat să le acorde angajaților o zi liberă în zilele următoare.

„Acordarea zilelor libere se face de către angajator. În situaţia în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun peste zilele de repaus săptămânal, de regulă sâmbătă şi duminică, zilele libere se acordă în zilele care succedă celor de repaus săptămânal”, scrie în proiectul de lege.