Treizeci de persoane au fost arestate în Macedonia pentru terorism

Parchetul macedonean a anunțat luni că există 18 kosovari printre cele 30 de persoane de origine albaneză inculpate pentru 'terorism' și care au fost arestate după lupte sângeroase în care s-au confruntat polițiști și membri ai unui grup înarmat, în acest sfârșit de săptămână la Kumanovo (nord), în apropiere de frontiera cu Kosovo.

11 mai 2015, 15:42
Treizeci de persoane au fost arestate în Macedonia pentru terorism

Din cei 30 de inculpați pentru trerorism , ’18 sunt kosovari, 11 sunt cetățeni macedoneni, dintre care doi trăiesc în Kosovo și unul provine din Albania, dar locuiește în Germania. Majoritatea au intrat ilegal în Macedonia’, a anunțat parchetul într-un comunicat de presă.

Aceste violențe au avut loc pe fondul unei profunde crize politice, survenită în această țară care de 10 ani are statut de candidat oficial pentru aderarea la UE.

Violențele, în care și-au pierdut viața 22 de oameni — 8 polițiști și 14 membri ai grupului înarmat — au provocat un val de îngrijorare din partea NATO și UE și au realimentat temerile cu privire la un conflict similar celui din 2001, în care, timp de șase luni, s-au confruntat forțele armatei macedonene și rebeli albanezi, aceștia din urmă cerând mai multe drepturi în cadrul societății.

Citeşte şi 22 de morţi şi zeci de răniţi în luptele din Macedonia. Două zile de doliu naţional

‘Macedonia se confruntă cu cea mai gravă criză politică de la independența sa’, din 1991, a explicat, pentru AFP, Biljana Vankovska, analist politic specializat în probleme de securitate.  Această criză politică opune, de luni de zile, principalele formațiuni slave — opoziția de stânga care acuză puterea conservatoare de corupție și de punere sub ascultare a 20.000 de persoane, printre care oameni politici, jurnaliști și lideri religioși. Un mare miting al opoziției este prevăzut pentru data de 17 mai, potrivit Agerpres.

Macedonia, fostă republică iugoslavă, populată majoritar de slavi, numără 2,1 milioane de locuitori, dintre care un sfert de origine albaneză.


loading...