Greva, care a durat o zi, a fost un protest față de intențiile companiei de a înlocui aproximativ 150 de angajați de la sediul din Berlin cu Inteligența Artificială și cu serviciile unui subcontractant, conform unui comunicat al sindicatului Verdi, cea mai mare organizație a lucrătorilor din sectorul serviciilor în Germania.
Angajații TikTok „luptă pentru condiții corecte într-o industrie care externalizează sistematic responsabilitățile”, a declarat șefa sindicatului Verdi, Kathlen Eggerling.
Lucrătorii amenințați de concedieri sunt, printre alții, cei din departamentul de moderare a conținutului, adică cei care examinează și filtrează videoclipurile și imaginile sensibile și foarte dure, precum cele de „violență sexuală împotriva copiilor, sinuciderile, propaganda teroristă și violența în exces”, explică sindicatul.
Citește și: DNA, anunț OFICIAL după ce stenogramele private dintre Piedone și soția sa au ajuns în spațiul public
Ținând un banner pe care scria „am antrenat roboții voștri, plătiți-ne ce merităm”, protestatarii au spus că TikTok a avut deja o rundă de concedieri anul trecut. De asemenea, protestatarii au cerut ca TikTok să anuleze planurile de închidere completă a departamentului.
Disputa din Germania are loc în contextul unei tendințe globale prin care companiile de social media reduc utilizarea moderatorilor de conținut umani în favoarea inteligenței artificiale.
Unul dintre moderatori susține că personalul a fost șocat când a aflat despre planurile companiei, iar o altă moderatoare spune că inteligența artificială folosită de companie „nu poate spune dacă un conținut discriminează anumite grupuri și nu poate evalua pericolul anumitor conținuturi”, potrivit Brand Equity.
„Este o lipsă de respect din partea companiei TikTok, deoarece se sustrag de orice responsabilitate socială și chiar refuză să negocieze cu noi”, a declarat Lucas Krentel, șeful regional adjunct al diviziei media a Verdi.
Într-o declarație pentru Euronews Next, TikTok a declarat că poartă discuții cu un consiliu de întreprindere despre o propunere de consolidare a echipei lor de Încredere și Siguranță „în mai puține locații pentru a eficientiza fluxurile de lucru și a îmbunătăți eficiența”.
„Ne angajăm pe deplin să protejăm siguranța și integritatea platformei noastre, investind încă 2 miliarde de dolari [1,7 miliarde de euro] în Încredere și Siguranță în acest an”, se arată în declarație.
Conform unor surse sindicale, TikTok are aproximativ 400 de angajați la Berlin.