Trenurile circulă cu RESTRICŢII DE VITEZĂ. Vezi judeţele unde pot apărea întârzieri din cauza caniculei

Cod roşu de caniculă în România. Meteorologii au emis această atenţionarea pentru vestul ţării din cauza temperaturilor extrem de ridicate. Restul regiunilor sunt sub cod galben sau cod portocaliu de caniculă. Ultima dată în România a fost emis cod roşu în urmă cu opt ani. Temperaturile pot ajunge miercuri până la 39 de grade, la umbră. Din cauza faptului că temperatura la nivelul şinei depăşeşte 50-55 de grade Celsius, trenurile de călători şi de marfă circulă miercuri cu viteze reduse.

08 iul. 2015, 09:09
Trenurile circulă cu RESTRICŢII DE VITEZĂ. Vezi judeţele unde pot apărea întârzieri din cauza caniculei

Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA informează că în zilele de 7 şi 8 iulie, din cauza temperaturilor ridicate care se vor înregistra în aer şi implicit la nivelul solului, conform avertizării Administraţiei Naţionale de Meteorologie, se reduce viteza de circulaţie a trenurilor, în anumite intervale de timp, pentru desfăşurarea traficului în condiţii de siguranţă.

Reducerea vitezei de circulaţie în condiţii de vreme caniculară reprezintă una dintre principalele măsuri aplicate de orice sistem feroviar, în vederea derulării traficului în condiţii de siguranţă în zonele aflate sub avertizare de vreme caniculară.

Judeţele unde se va aplica această măsură sunt Timiş, Arad, Bihor şi Satu Mare unde au fost anunţate temperaturi de peste de 38-39 de grade, Bucureşti şi alte 32 de judeţe unde se vor înregistra temperaturi de 35-37 de grade şi disconfort termic accentuat.

Măsura de reducere a vitezelor de circulaţie, în anumite intervale de timp în care temperaturile depăşeşc limitele normale este obligatorie pentu siguranţa traficului feroviar şi, de asemensea, este aplicată de toate administraţiile de cale ferată. În perioada de caniculă temperaturile înregistrate la nivelul şinei depăşesc 50-55 de grade C.

În astfel de perioade caniculare, personalul de întreţinere a căii ferate efectuează revizii suplimentare pe întreaga reţea feroviară (însoţiri de trenuri, verificări directe ale căii, măsurarea şi înregistrarea permanentă a evoluţiei temperaturilor în şină etc.) iar, în timpul zilei, viteza de circulaţie a trenurilor de călători şi de marfă se reduce cu 20-30 km/h faţă de viteza normală de circulaţie, pe durate bine determinate, astfel încât traficul feroviar să se desfăşoare în depline condiţii de siguranţă.

CFR recomandă publicului călător ca, în perioada de valabilitate a avertizării meteo pentru temperaturi ridicate, înainte de efectuarea călătoriei să solicite informaţii despre întârzierile produse în traficul feroviar la staţiile şi agenţiile CFR din Bucureşti şi din ţară, la telefon 021/9521.

Meteorologii au emis o atenţionare cod roşu de caniculă pentru vestul ţării din cauza temperaturilor extrem de ridicate. Restul regiunilor sunt sub cod galben sau cod portocaliu de caniculă. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35…39 de grade Celsius la umbră, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) a depăşit pragul critic de 80 de unităţi în mai multe zone din ţară.

La ora 11.00 cel mai cald era în Slobozia, Oradea, Chişineu Criş, Arad şi Tulcea unde se înregistrau 33 de grade Celsius la umbră. Sunt 32 de grade Celsius la Satu Mare, Timişoara, Zalău, Rădăuţi, Botoşani, Iaşi, Galaţi, Cernavodă, Reşiţa.

Şi la Bucureşti, la ora 11.00 se înregistrau 32 de grade la staţiile Filaret şi Afumaţi şi 31 la Băneasa. 

La munte vremea este mult mai plăcută. La ora 11.00 erau 26 de grade Celsius la Predeal şi 25 de grade la Sinaia, 21 în Parâng şi 19 în Ceahlău.

Şi indicele de temperatură umezeală a depăşit pragul critic în mai multe zone: 85 la Râmnicul Sărat, 83 la Padeş, 82 la Tulcea. De asemenea, în multe zone a atins şi depăşit 80.