Trezoreria statului Zimbabwe mai are doar 217 dolari. Ţara a cerut ajutor comunităţii mondiale

Statul african Zimbabwe mai are în contul trezoreriei doar 217 dolari, după ce a plătit salariile funcţionarilor publici. Tendai Biti, ministrul de Finanţe al ţării, a cerut ajutor comunitatii mondiale.

31 ian. 2013, 09:18

Orice persoană care are mai mult de 217 dolari în cont, adică puţin peste 700 de lei,  deţine mai mulţi bani decât tot statul Zimbabwe. Ţara a rămas doar cu această sumă în cont, după ce a achitat salariile funcţinarilor publici.

„Săptămâna trecută am plătit salariile funcţionarilor publici şi acum rămas  cu 217 dolari în vistieria statului. Finanţele publice sunt paralizate în acest moment. Suntem pe cale să nu ne indeplinim obiectivele viitoare”, a declarat ministrul de Finanţe jurnaliştilor din capitala Harare. El a ţinut să precizeze că mulţi dintre funcţionari au mai mulţi bani decât statul.

Din cauza hiperinflației, Zimbabwe folosește mai multe monede, cum ar fi dolarul american, randul sud-african, pula botswaneză, lira sterlină și Euro. Chiar mai mult, dolarul american este moneda în care se efectuează tranzacțiile în administrația publică

De aproape trei decenii, până la alegerile parlamentare din 2008, statul a fost conduse de preşedintele Robert Mugabe. Deciziile acestuia de a confisca toate fermele deţinute de albi, au dus ţara în declin, potrivit Time.

În curând, în această ţară vor avea loc alegeri prezidenţiale şi un referendum constitutional, pentru care statul va avea nevoie de 104 milioane de dolari. Guvernul a anunţat că singura soluţie pentru a face rost de acest bani este să ceară ajutor umanitar din partea comunităţii internaţionale.

Bgetul acestei ţări cu 12 milioane de locuitori este de 3.8 miliarde dolari. Ei se confruntă cu o lipsă de alimente şi depinde în mare măsură de donaţiile primite de pe plan extern. Principalele resurse sunt cele minerale, cum ar fi aurul.

Ţara mai este cunoscută şi pentru cascada Victoria, una dintre cele mai frumoase cascade din lume. De asemenea, premierul ţării a fost amendat cu două vaci, două oi şi zece metri de pânză, deoarece s-a căsătorit în luna noiembrie, lucru care este interzis în această ţară.