Tribunalul Bucureşti: Afirmaţia că Lia Olguţa Vasilescu i-a incitat pe simpatizanţi împotriva denunţătorului nu este susţinută

Afirmația că Lia Olguța Vasilescu i-a incitat pe simpatizanții săi împotriva denunțătorului din dosarul în care este cercetată pentru corupție nu este susținută de probe, a apreciat judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul București, care a respins cererea procurorilor DNA de instituire a măsurii controlului judiciar în cazul primarului Craiovei.

16 aug. 2016, 09:35
Tribunalul Bucureşti: Afirmaţia că Lia Olguţa Vasilescu i-a incitat pe simpatizanţi împotriva denunţătorului nu este susţinută

UPDATE Procurorii vor putea cere din nou măsuri preventive împotriva Liei Olguța Vasilescu dacă vor avea probe certe că aceasta încearcă să influențeze ancheta, potrivit motivării deciziei judecătorului de drepturi și libertăți de la Tribunalul București.

„În ipoteza în care se vor strânge probe certe că inculpata influențează sau cel puțin încearcă să influențeze un alt participant la comiterea infracțiunii, un martor ori un expert sau să distrugă, să altereze, să ascundă ori să sustragă mijloace materiale de probă sau să determine o altă persoană să aibă un astfel de comportament, existând vinovăția acesteia cel puțin sub forma intenției indirecte, se va putea solicita instanței din nou luarea unei măsuri preventive, în funcție de gravitatea faptelor”, se arată în motivarea instanței.

Tribunalul Bucureşti a mai arătat în motivarea deciziei că postările inculpatei pe rețelele de socializare se încadrează în limitele dreptului la libertatea de exprimare.

„Faptul că postările inculpatei au condus la generarea în mass media în perioada 30.07.2016 — 31.07.2016 de ample reacții este un lucru acceptat într-o societate democratică, articolul 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului consacrând dreptul la libertatea de exprimare a tuturor persoanelor. (…) Aceasta este valabilă și referitor la celelalte comentarii făcute de inculpată în spațiul virtual, respectiv pe Facebook în cazul de față. Din actele dosarului rezultă că, din contră, inculpata a intervenit și a cerut decență când a sesizat că limbajul folosit de alte persoane, posibil simpatizanți ai acesteia, nu era tocmai cel potrivit. Afirmația că inculpata este cea care i-a incitat pe cei care comentau nu este susținută, fiind o simplă apreciere a procurorului”, se arată în motivare.

În opinia judecătorului, nici acuzațiile referitoare la amenințările pe care Lia Olguța Vasilescu le-ar fi adresat martorului denunțător nu se susțin.

„În ceea ce privește posibilele amenințări ale martorului denunțător nu se observă vreo legătură între inculpată și acestea, fiind posibil ca inculpata să nu aibă cunoștință despre asemenea aspecte. Pentru a se reține vreo implicare a inculpatei aceasta trebuie să acționeze cel puțin cu forma de vinovăție a intenției indirecte, ceea ce nu este probat”, se menționează în motivare.

Nici faptul că inculpata a postat în spațiul virtual informații din dosarul de urmărire penală nu a fost considerat un motiv pentru luarea măsurii preventive, având în vedere că informațiile din rechizitoriu deveniseră deja publice odată cu trimiterea în judecată.

„Împrejurarea că inculpata a postat selectiv pe pagina sa de Facebook fragmente din acte ale dosarului de urmărire penală, în condițiile în care instanța era sesizată prin rechizitoriu, iar acesta era la acel moment dat publicității, în condițiile în care inculpata nu a încălcat vreo măsură sau obligație impusă de organul de urmărire penală, de judecătorul de drepturi și libertăți sau de cel de camera preliminară până la acel moment, nu este de natură să conducă la oportunitatea luării față de acesta a unei măsuri preventive. Numai în măsura în care ar fi fost încălcate asemenea măsuri sau obligații impuse în prealabil ar putea să fie luate măsuri preventive împotriva sa”, a mai apreciat instanța.

În 9 august, Tribunalul București a respins solicitarea procurorilor DNA de luare a măsurii controlului judiciar față de Lia Olguța Vasilescu, însă decizia a fost atacată de procurorii anticorupție.

Procurorii DNA au solicitat luarea măsurii controlului judiciar față de Lia Olguța Vasilescu pe motiv că aceasta a încercat discreditarea unui martor denunțător din dosarul în care a fost trimisă în judecată pentru infracțiuni de corupție.

CITEŞTE ŞI: Lia Olguţa Vasilescu, la CAB: Denunţătorul este transformat într-un hărţuitor. Vrem să cerem expertiză psihiatrică