Tribunalul respinge despăgubiri de 250 de milioane de euro cerute de Energy Holding de la Hidroelectrica

Tribunalul București respins cererea prin care Energy Holding cerea 250 de milioane de euro despăgubiri de la Hidroelectrica, care a reziliat contractele de furnizare de energie ieftină încheiate cu "băieţii deştepţi din energie" după ce a intrat în insolvenţă. Decizia nu este definitivă.
Bogdan Păcurar
13 oct. 2016, 10:13
Tribunalul respinge despăgubiri de 250 de milioane de euro cerute de Energy Holding de la Hidroelectrica

Cererea prin care Energy Holding cere despăgubiri de un sfert de miliard de euro de la Hidroelectrica după rezilierea contractelor cu „băieţii deştepţi din energie” a fost respinsă de Tribunalul Bucureşti în şedinţa din 12 octombrie.

„Respinge ca neîntemeiată cererea formulată de reclamanta SC ENERGY HOLDING SRL împotriva pârâtei SPEEH HIDROELECTRICA SA prin administrator judiciar şi administrator special având ca obiect acţiune în despăgubiri prevăzută de art. 86 alin. 2 din Legea 85/2006. În baza art. 274 Cod procedură civilă obligă reclamanta SC ENERGY HOLDING SRL la plata către pârâta SPEEH HIDROELECTRICA SA a sumei de 164.952,24 RON reprezentând cheltuieli de judecată şi la plata către expertul judiciar PAVEL VIOLETA a sumei de 4.000 RON reprezentând onorariu expert. Cu recurs în 7 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 12.10.2016”, se arată în decizia publicată pe site-ul instanţei.

Euro Insol, firma condusă de Remus Borza, care a fost desemnată să se ocupe de procedura de insolvenţă a companiei Hidroelectrica, arată că despăguburile cerute de Energy Holding se ridică la suma de 250 demilioane de euro.

„Prin sentința civilă pronunțată miercuri, 12.10.2016, de Tribunalul București în dosarul 22062/3/2013 instanța a respins acțiunea în despăgubiri introdusă de Energy Holding și a obligat-o și la plata cheltuielilor de judecată către Hidroelectrica în suma de 168.952,24 lei onorarii avocațiale și de expert. Energy Holding este traderul care ceruse cele mai mari despăgubiri pentru denunțare, respectiv suma de 1,1 miliarde lei (250 milioane Euro). Dupa intrarea Hidroelectrica in insolventa administratorul judiciar Euro INSOL a denuntat contractul de vanzare cumparare energie electrica nr. 33CE/14.01.2004 incheiat intre Hidroelectrica si Energy Holding. Energy Holding a contestat in fata instantei masura denuntarii, contestatia sa impotriva denuntarii contractului fiind irevocabil respinsa in dosarul 29713/3/2012”, se menționează într-un comunicat Euro Insol citat de Economica.net.

Tribunalul București respinsese, prin sentințe anterioare, și acțiunile în despăgubire formulate de traderii de energie Alpiq Romenergie și Alpiq Romindustries.

După intrarea Hidroelectrica în insolvență, administratorul judiciar Euro Insol a denunțat contractul de vânzare cumpărare energie electrică încheiat în ianuarie 2004 între Hidroelectrica și Energy Holding. Energy Holding a contestat în instanță măsura denunțării, contestația sa împotriva denunțării contractului fiind irevocabil respinsă în dosarul 29713/3/2012.

Conform Euro Insol, derularea contractului încheiat cu Energy Holding a însemnat pentru Hidroelectrica o pierdere de peste 1,441 miliarde lei, doar pentru perioada 2006 — 31 mai 2012.

La deschiderea procedurii insolvenței în iunie 2012 Hidroelectrica era cea mai îndatorată companie din România, având datorii record de 4,3 miliarde de lei, pierderi de 170 de milioane de euro acumulate în anii 2011—2012 și un minus în trezorerie de 763 de milioane de lei.

În urma măsurilor luate de administratorul judiciar, Hidroelectrica a revenit pe profit, ajungând de la pierderi de 700 de milioane de lei în 2011 ? 2012, la un profit de 901 milioane de lei în 2013, de 1,157 miliarde de lei în 2014 și de 1,11 miliarde de lei în 2015, pentru 2016 fiind previzionat un profit de 1,4 miliarde lei.

Doar din disponibilizarea cantității de energie din contractul Hidro-Energy Holding, au fost generate pentru Hidroelectrica, în patru ani (august 2012 — august 2016), venituri suplimentare de peste 600 milioane lei.

‘Chiar dacă Hidroelectrica a ieșit din insolvență la 21 iunie 2016, procesele cu băieții deștepți continuă. Ieri (miercuri n.r), Tribunalul București a soluționat ultima acțiune din cele 75 de contestații și cereri formulate de traderii de energie în toamna anului 2012, după denunțarea de către Euro Insol a contractelor de furnizare energie electrică și refuzul de a recunoaște și plăți daune cerute de băieții deștepți și care se ridicau la peste 600 milioane euro. În octombrie și noiembrie Curtea de Apel București urmează să soluționeze mai multe recursuri ale traderilor după ce au pierdut în fond la Tribunal. După ce au pierdut în fața instanțelor de drept comun din Romania, băieții deștepți au deschis mai multe litigii arbitrale împotriva Hidroelectrica la Geneva, Paris și Washington, cu termene de soluționare octombrie — decembrie 2016. Asta arată miza extraordinară a acestor contracte pentru traderii de energie. Din derularea acestor contracte Hidroelectrica a pierdut în perioada 2006 — 2012 peste un miliard de euro și urma să piardă încă pe atât până în 2018 — 2019 când urmau să expire aceste contracte’, a declarat Remus Borza, coordonatorul Euro Insol.

Tribunalul București a decis în 21 iunie ieșirea Hidroelectrica din insolvență.

„Decizia nu este definitivă, dar este executorie”, preciza atunci Remus Borza.

Hidroelectrica se afla în insolvență din februarie 2014, pentru a doua oară. Compania a mai fost anterior în procedură de reorganizare judiciară în perioada iunie 2012 — iunie 2013.

Cea mai importantă măsură din perioada insolvenței a fost rezilierea celor 11 contracte bilaterale încheiate direct cu mai mulți traderi de energie și consumatori finali, așa-numiții băieți deștepți: Energy Holding, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, Energy Financing Team, Alro Slatina, ArcelorMittal Galați, Electromagnetica, Electrocarbon, Euro-Pec, Elsid, Luxten.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”