Tribunalul respinge despăgubiri de 250 de milioane de euro cerute de Energy Holding de la Hidroelectrica

Tribunalul București respins cererea prin care Energy Holding cerea 250 de milioane de euro despăgubiri de la Hidroelectrica, care a reziliat contractele de furnizare de energie ieftină încheiate cu "băieţii deştepţi din energie" după ce a intrat în insolvenţă. Decizia nu este definitivă.
Bogdan Păcurar
13 oct. 2016, 10:13
Tribunalul respinge despăgubiri de 250 de milioane de euro cerute de Energy Holding de la Hidroelectrica

Cererea prin care Energy Holding cere despăgubiri de un sfert de miliard de euro de la Hidroelectrica după rezilierea contractelor cu „băieţii deştepţi din energie” a fost respinsă de Tribunalul Bucureşti în şedinţa din 12 octombrie.

„Respinge ca neîntemeiată cererea formulată de reclamanta SC ENERGY HOLDING SRL împotriva pârâtei SPEEH HIDROELECTRICA SA prin administrator judiciar şi administrator special având ca obiect acţiune în despăgubiri prevăzută de art. 86 alin. 2 din Legea 85/2006. În baza art. 274 Cod procedură civilă obligă reclamanta SC ENERGY HOLDING SRL la plata către pârâta SPEEH HIDROELECTRICA SA a sumei de 164.952,24 RON reprezentând cheltuieli de judecată şi la plata către expertul judiciar PAVEL VIOLETA a sumei de 4.000 RON reprezentând onorariu expert. Cu recurs în 7 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 12.10.2016”, se arată în decizia publicată pe site-ul instanţei.

Euro Insol, firma condusă de Remus Borza, care a fost desemnată să se ocupe de procedura de insolvenţă a companiei Hidroelectrica, arată că despăguburile cerute de Energy Holding se ridică la suma de 250 demilioane de euro.

„Prin sentința civilă pronunțată miercuri, 12.10.2016, de Tribunalul București în dosarul 22062/3/2013 instanța a respins acțiunea în despăgubiri introdusă de Energy Holding și a obligat-o și la plata cheltuielilor de judecată către Hidroelectrica în suma de 168.952,24 lei onorarii avocațiale și de expert. Energy Holding este traderul care ceruse cele mai mari despăgubiri pentru denunțare, respectiv suma de 1,1 miliarde lei (250 milioane Euro). Dupa intrarea Hidroelectrica in insolventa administratorul judiciar Euro INSOL a denuntat contractul de vanzare cumparare energie electrica nr. 33CE/14.01.2004 incheiat intre Hidroelectrica si Energy Holding. Energy Holding a contestat in fata instantei masura denuntarii, contestatia sa impotriva denuntarii contractului fiind irevocabil respinsa in dosarul 29713/3/2012”, se menționează într-un comunicat Euro Insol citat de Economica.net.

Tribunalul București respinsese, prin sentințe anterioare, și acțiunile în despăgubire formulate de traderii de energie Alpiq Romenergie și Alpiq Romindustries.

După intrarea Hidroelectrica în insolvență, administratorul judiciar Euro Insol a denunțat contractul de vânzare cumpărare energie electrică încheiat în ianuarie 2004 între Hidroelectrica și Energy Holding. Energy Holding a contestat în instanță măsura denunțării, contestația sa împotriva denunțării contractului fiind irevocabil respinsă în dosarul 29713/3/2012.

Conform Euro Insol, derularea contractului încheiat cu Energy Holding a însemnat pentru Hidroelectrica o pierdere de peste 1,441 miliarde lei, doar pentru perioada 2006 — 31 mai 2012.

La deschiderea procedurii insolvenței în iunie 2012 Hidroelectrica era cea mai îndatorată companie din România, având datorii record de 4,3 miliarde de lei, pierderi de 170 de milioane de euro acumulate în anii 2011—2012 și un minus în trezorerie de 763 de milioane de lei.

În urma măsurilor luate de administratorul judiciar, Hidroelectrica a revenit pe profit, ajungând de la pierderi de 700 de milioane de lei în 2011 ? 2012, la un profit de 901 milioane de lei în 2013, de 1,157 miliarde de lei în 2014 și de 1,11 miliarde de lei în 2015, pentru 2016 fiind previzionat un profit de 1,4 miliarde lei.

Doar din disponibilizarea cantității de energie din contractul Hidro-Energy Holding, au fost generate pentru Hidroelectrica, în patru ani (august 2012 — august 2016), venituri suplimentare de peste 600 milioane lei.

‘Chiar dacă Hidroelectrica a ieșit din insolvență la 21 iunie 2016, procesele cu băieții deștepți continuă. Ieri (miercuri n.r), Tribunalul București a soluționat ultima acțiune din cele 75 de contestații și cereri formulate de traderii de energie în toamna anului 2012, după denunțarea de către Euro Insol a contractelor de furnizare energie electrică și refuzul de a recunoaște și plăți daune cerute de băieții deștepți și care se ridicau la peste 600 milioane euro. În octombrie și noiembrie Curtea de Apel București urmează să soluționeze mai multe recursuri ale traderilor după ce au pierdut în fond la Tribunal. După ce au pierdut în fața instanțelor de drept comun din Romania, băieții deștepți au deschis mai multe litigii arbitrale împotriva Hidroelectrica la Geneva, Paris și Washington, cu termene de soluționare octombrie — decembrie 2016. Asta arată miza extraordinară a acestor contracte pentru traderii de energie. Din derularea acestor contracte Hidroelectrica a pierdut în perioada 2006 — 2012 peste un miliard de euro și urma să piardă încă pe atât până în 2018 — 2019 când urmau să expire aceste contracte’, a declarat Remus Borza, coordonatorul Euro Insol.

Tribunalul București a decis în 21 iunie ieșirea Hidroelectrica din insolvență.

„Decizia nu este definitivă, dar este executorie”, preciza atunci Remus Borza.

Hidroelectrica se afla în insolvență din februarie 2014, pentru a doua oară. Compania a mai fost anterior în procedură de reorganizare judiciară în perioada iunie 2012 — iunie 2013.

Cea mai importantă măsură din perioada insolvenței a fost rezilierea celor 11 contracte bilaterale încheiate direct cu mai mulți traderi de energie și consumatori finali, așa-numiții băieți deștepți: Energy Holding, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, Energy Financing Team, Alro Slatina, ArcelorMittal Galați, Electromagnetica, Electrocarbon, Euro-Pec, Elsid, Luxten.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Călin Georgescu, conducătorul din umbră al României! Planul nu mai poate fi oprit
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Elena Lasconi, lovitură pentru Nicușor Dan. A scos dovezile
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXĂ pentru șoferi în România. Se achită lunar 60 de lei către Primărie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Când intră pensia pe card în mai 2025. Ce trebuie să știe cei cinci milioane de pensionari
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…