Tricomoniaza, una dintre cele mai frecvente BTS. Netratată, boala creşte riscul de infecţie cu HIV

Deşi medicii recomandă cu tărie folosirea prezervativului, mulţi tineri uită de acest aspect extrem de important şi se avântă în relaţii care mai târziu îi pot costa scump. Această neglijenţă duce la răspândirea bolilor cu transmitere sexuală. Printre cele mai frecvente BTS-uri se numără şi Tricomoniaza vaginală, o boală infecţioasă ale cărei consecinţe asupra sănătăţii tractului genital sunt importante.
Marilena Vili
20 feb. 2013, 06:51
Tricomoniaza, una dintre cele mai frecvente BTS. Netratată, boala creşte riscul de infecţie cu HIV

Tricomoniaza vaginală este o boală infecţioasă cu transmitere pe cale sexuală, fiind, ca frecvenţă, a doua după infecţia cu HPV. Agentul patogen este un protozoar anaerob (trichomonas vaginalis) care se localizează cel mai frecvent la nivel vaginal, dar şi la nivelul uretrei, vezicii urinare sau glandei Skene”, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, Irina Pacu, medic ginecolog.

Potrivit medicului, acestă boală cu transmitere sexuală se manifestă mult mai uşor la femei decât la bărbaţi, detecţia infecţiei fiind mai facil de descoperit la persoanele de sex feminin.

„Din punct de vedere clinic, pacientele afectate descriu secreţii vaginale abundente, galben-verzui, însoţite de senzaţie de iritaţie şi usturime locală. Organele genitale externe sunt intens inflamate, eritematoase şi edematiate. De obicei, infecţia are simptomatologie foarte zgomotoasă la primul episod, după care până la 50% din femei pot deveni asimptomatice. La bărbat, formele asimptomatice sunt peste 75%; în rest, ei acuză disconfort local însoţit sau nu de secreţii uretrale modificate şi jenă la contactul sexual. În unele cazuri pot apărea şi acuze din partea aparatului urinar, cu micţiuni frecvente, dureroase şi cu usturime uretrală atât la femei, cât şi la bărbat. Detecţia parazitului este mai facilă la femeie decât la bărbat”, explică Irina Pacu.

Ginecologul a precizat că „diagnosticul afecţiunii se face pe baza examenului clinic şi prin identificarea în laborator, prin teste specifice, a germenului patogen de la nivelul secreţiilor patologice (vaginale, uretrale)„.

Pentru a preveni îmbolnăvirea cu Tricomoniaza, medicul ginecolog sfătuieşte să se folosească metode contraceptive, şi anume prezervativul, şi să se limiteze numărul partenerilor sexuali.

Pentru a reduce riscul contactării infecţiei cu Trichominas vaginalis sunt utile câteva măsuri profilactice: folosirea regulată a prezervativului, limitarea numărului de parteneri sexuali, limitarea contactului sexual ocazional cu parteneri necunoscuţi şi neinvestigaţi, consult medical la primele simptome şi iniţierea imediată a tratamentului sub supraveghere imediată”, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, Irina Pacu.

În ceea ce priveşte tratamentul bolii cu transmitere sexuală, acesta este „medicamentos per os şi local cu antibiotice specifice infecţiei cu anaerobi (metronidazol, tinidazol) pe o durată şi cu doze individualizate fiecărui caz în parte şi conform cu prescripţia medicului. Este obligatoriu tratamentul simultan al ambilor parteneri. Contactul sexual este interzis până la terminarea tratamenului şi negativarea testelor diagnostice”.

Netratarea bolii, poate duce la complicaţii şi chiar la creşterea riscului de infecţie cu HIV.

„Deşi adeseori este considerată ca o infecţie absolut banală şi fără importanţă comparativ cu alte afecţiuni cu transmitere pe cale sexuală, consecinţele ei asupra sănătăţii tractului genital sunt importante: boala inflamatorie pelvină, infertilitatea prin obstrucţie tubară, durerea pelvină cronică, naşterea prematură şi creşterea riscului de infecţie HIV (prin inflamaţia locală vulvovaginală dată de infecţie)”, spune ginecologul.

La femeile însărcinate, această infecţie poate determina ruptura prematură de membrane cu avort sau naştere prematură.

Citeşte şi În fiecare an, mii de copile fac avort. Drama unei tinere care a luat cea mai grea decizie la 15 ani

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri