TRUCURI de la specialişti: Cum pot fi micşorate facturile la întreţinere

Cu toate că nu există o reţetă magică pentru a plăti mai puţin la întreţinere pe timp de iarnă, câteva metode simple de economisire, la îndemâna oricui, pot scădea semnificativ costurile.

18 ian. 2015, 10:42
TRUCURI de la specialişti: Cum pot fi micşorate facturile la întreţinere

Facturile pentru serviciile oferite de către furnizorii de energie electrică, termică, apă etc. nu iartă niciun consumator, fie persoană fizică, fie juridică. Dacă în cazul celor care locuiesc în spaţii private, mijloacele de economisire pot fi utilizate la parametri mai buni, în cazul celor care locuiesc la bloc, problema devine tot mai delicată, de multe ori, un adevărat coşmar.

Facturile la ÎNTREŢINERE pe luna decembrie, cu 30% mai mari decât cele anterioare

Sfaturi de la specialişti

Ca specialist în motoare termice, ing. Florin Zidaru a confirmat  pentru Cuget Liber că nu există o reţetă magică prin care pot scădea drastic facturile la căldură, însă: „Prin nişte gesturi simple de economisire, alături de folosirea corectă a instalaţiei termice, costurile pot scă-dea semnificativ”. Potrivit specialistului, practica a demonstrat că soluţia cea mai bună pentru economisirea căldurii sunt robineţii termostatici. Dar cu condiţia de a fi reglaţi în funcţie de cât timp se petrece în fiecare cameră. De exemplu, în timpul zilei, se poate reduce căldura în dormitor şi în sufragerie, iar în perioada când se găteşte, se poate opri complet în bucătărie. Practic, economia vine din stabilirea corectă a unei temperaturi medii mai reduse: „În cazul celor care au centrale proprii, economiile ţin de calitatea centralei. Despre termostate, deşi cresc senzaţia de confort, totuşi ar putea duce chiar la o creştere a consumului de combustibil, dacă nu se respectă indicaţiile din cartea tehnică a centralei”.

Aerisirea caloriferelor

Specialistul consideră că pentru a exploata mai bine sistemul de încălzire, trebuie aerisite regulat caloriferele. Şi asta din cauză că bulele de aer din interiorul lor scad transferul termic, iar acest lucru duce la creşterea costurilor. Cu toate că operaţiunea este simplă, mulţi o ignoră.

Izolarea pereţilor

Cât priveşte mult disputata izolare termică a clădirilor, specialistul precizează că aceasta permite ca diferenţa de temperatură dintre interior şi exterior să nu afecteze termic încăperea. Însă, ca unul care locuieşte la bloc, nu uită că a trebuit să ducă „o serioasă muncă de lămurire” pentru a-şi convinge toţi colocatarii să facă această lucrare. Iar acum, oamenii îi mulţumesc.

Fără a intra în detalii tehnice inaccesibile multora, ing. F. Zidaru a ţinut să ne spună, ca o concluzie, că până şi gestul simplu de a aerisi caloriferul dintr- un apartament unde există robinet termostatat, dacă nu e făcut corect, poate… să umfle serios factura. El recomandă ca aerisirea, fie şi pe termen scurt, să nu se facă înainte de a închide caloriferul. În caz contrar, un termostat deschis va permite o pierdere şi mai mare. Cât priveşte practica uscării pe calorifer a diverselor lucruri, aceasta ar trebui dată uitării, pentru că este o cauză sigură a creşterii costurilor.