Trump a ajuns la Casa Albă. Obama a dat instrucţiuni echipei să-i facă tranziţia cât mai uşoară viitorului preşedinte

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a sosit joi la Casa Albă pentru o întrevedere cu președintele în exercițiu Barack Obama, relatează agențiile internaționale de presă.

10 nov. 2016, 16:46
Trump a ajuns la Casa Albă. Obama a dat instrucţiuni echipei să-i facă tranziţia cât mai uşoară viitorului preşedinte

Obama a menționat că ” nu e niciun secret” că există diferențe de viziune destul de semnificative între el și Trump, însă a dat instrucțiuni echipei să-i facă tranziția acestuia cât mai ușoară.

„Tranzițiile de succes sunt ceea ce caracterizează democrația noastră,” a afirmat Obama. ” Voi face tot ce pot ca următorul președinte să aibă un mandat de succes”, a adăugat el.

Președintele a mai spus că este mândru de Hillary Clinton și i-a mulțumit pentru activitatea depusă ca secretar de stat. „Înainte de toate, suntem americani, suntem patrioți și ne dorim ceea ce este mai bun pentru țară”, a precizat Obama, adăugând că speră că Trump va menține acest spirit în timpul perioadei de tranziție, informează Agerpres.

Citeşte şi Baba Vanga, profeţie SUMBRĂ despre mandatul lui Donald Trump: Nu va exista niciodată al 45-lea preşedinte al SUA

El a mai spus că SUA au nevoie de unitate, incluziune și respect pentru instituții.

La rândul său, Donald Trump a declarat că a discutat „mai multe subiecte, unele excelente şi altele ceva mai dificile […] Însă abia aştept să-i cer în viitor sfatul preşedintelui Obama”, a comentat Trump în cadrul unei conferinţe de presă comună cu Barack Obama.

Trump a explicat că a discutat aproximativ o oră şi jumătate cu preşedintele Obama, însă ar fi dorit să aibă o conversaţie mai lungă şi aşteaptă cu nerăbdare alte întâlniri la Casa Albă.

”Am mult respect pentru preşedintele Obama. Am discutat circa o oră, iar după mine această întâlnire ar fi putut chiar să dureze mai mult […] Domnule preşedinte, pot să spun că a fost o mare onoare să fiu aici cu dumneavoastră”, a spus miliardarul republican, potrivit news.ro.

Preşedintele Obama a fost primul care s-a adresat presei şi a menţionat că a purtat o conversaţie excelentă cu Donald Trump. Printre subiectele discutate de actualul preşedinte cu succesorul său se numără politica externă, problemele organizatorii legate de tranziţia de putere, precum şi problemele de politică internă.

„Am avut oportunitatea unei discuţii excelente cu Donald Trump […] Prioritatea mea numărul unu în următoarele luni este să realizez o tranziţie de putere care asigură succesul preşedintelui Trump”, a mai spus Obama.

De asemenea, preşedintele american a precizat că miliardarul republican şi-a exprimat dorinţa de a colabora cu actuala administraţie pentru a găsi soluţii privind mai multe probleme importante cu care se confruntă societatea americană. „Trebuie să ne asigurăm că preşedintele ales se va simţi bine primit la Casa Albă. Vreau să-l asigur că vom face tot ce putem pentru a ne asigura că va avea succes”, a declarat Barack Obama.

Cei doi lideri au refuzat să răspundă la întrebările jurnaliştilor prezenţi.

Procesul transferului de putere se va încheia pe 20 ianuarie, când Trump va prelua oficial atribuțiile de președinte al SUA.