Trump condiţionează retragerea trupelor americane din Europa de negocierile pentru tarifele comerciale

Preşedintele american Donald Trump a declarat joi că nu exclude posibilitatea retragerii unor trupe americane staţionate în Europa, însă a subliniat că o astfel de decizie ar putea face parte dintr-o serie de negocieri comerciale mai largi, informează agenţia poloneză de presă PAP.
Filip Stan
11 apr. 2025, 12:39
Trump condiţionează retragerea trupelor americane din Europa de negocierile pentru tarifele comerciale

În acest context, Trump a salutat decizia Uniunii Europene de a amâna aplicarea imediată a tarifelor de retorsiune ca răspuns la noile taxe impuse de Statele Unite, subliniind importanţa negocierilor comerciale în acest proces. Întrebat într-o conferinţă de presă dacă intenţionează să reducă efectivele armatei americane din Europa, Trump a răspuns cu un simplu „Aş putea face asta”, dar a adăugat că o astfel de decizie „depinde” de mai mulţi factori.

El a explicat că Statele Unite finanţează în mare parte apărarea Europei fără a primi beneficii proporţionale în schimb şi a subliniat că o situaţie similară există şi în cazul Coreei de Sud.

„Ar fi un subiect de discutat care nu are legătură cu comerţul. Dar cred că are sens să facă parte din aceste discuţii comerciale. Ar fi frumos să împachetăm totul într-o singură înţelegere pentru fiecare ţară”, a declarat Trump, referindu-se la negocierile tarifare aflate în derulare.

Trump a continuat să exprime satisfacţie faţă de amânarea aplicării tarifelor de reciprocitate, menţionând că această măsură s-a decis în urma unei discuţii cu consilierii economici ai Casei Albe. Preşedintele american a afirmat că miercuri dimineaţa a luat hotărârea de a îngheţa timp de 90 de zile tarifele pentru zeci de ţări, adăugând că ordinul a fost redactat „din inimă”, fără intervenţia juriştilor. În acelaşi timp, Trump s-a declarat mulţumit de faptul că Uniunea Europeană a fost de acord să nu impună imediat tarife de retorsiune, o măsură care ar fi putut escalada conflictul comercial dintre cele două părţi.

Într-un context separat, secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a declarat miercuri că doar preşedintele Trump va avea autoritatea finală în ceea ce priveşte viitorul trupelor americane staţionate în Europa.

„Singura persoană care va lua o decizie cu privire la structura de forţe a trupelor americane în Europa va fi preşedintele Trump, comandantul suprem”, a spus Hegseth, adăugând că vor continua discuţii pe această temă, inclusiv în legătură cu conflictele dintre Ucraina şi Rusia.

Citeşte şi: Răspunsul Kremlinului după expulzarea diplomaților ruși din România. Moscova acuză o ”acțiune nemotivată”

„Şi vom continua să purtăm discuţii continue, inclusiv în contextul negocierilor dintre Ucraina şi Rusia, cu privire la care ar trebui să fie postura noastră de forţă pe continent, care să răspundă cel mai bine intereselor americane şi să asigure, de asemenea, împărţirea sarcinilor în Europa”, a explicat şeful Pentagonului.

Remarcile lui Hegseth au venit la scurt timp după declaraţiile generalului american cu cel mai înalt grad în Europa, Christopher Cavoli, care a spus că numărul trupelor americane din Europa a fost redus la aproximativ 80.000, de la 100.000 cât era înregistrat înainte de invazia rusă în Ucraina din 2022.

„Este sfatul meu să menţinem această poziţie a forţei aşa cum este acum”, a spus Cavoli, subliniind că Pentagonul îşi revizuieşte amprenta globală ca parte a unei cerinţe a administraţiei Trump.

În această context, Hegseth a spus că prezenţa americană în Europa nu trebuie considerată permanentă, indicând că schimbări pot apărea în viitor, în funcţie de evoluţia negocierilor şi a situaţiei de securitate.

Potenţialele schimbări ale prezenţei militare americane în Europa au ridicat îngrijorări legate de viitorul NATO, organizaţia care a garantat securitatea continentului european timp de peste 75 de ani. În acest context, surse din Pentagon au indicat că există discuţii interne privind reducerea cu până la 20.000 a efectivelor armatei americane din Europa, inclusiv pe flancul estic, în ţări precum Polonia şi România. Cu toate acestea, autorităţile din aceste două state membre ale NATO au declarat că nu au fost anunţate planuri concrete în acest sens.

Încrederea ţărilor europene în SUA ca protector al lor împotriva posibilelor ameninţări externe, în special din partea Rusiei, a fost puternic zdruncinată în ultima perioadă, în parte din cauza politicii externe mai puţin previzibile adoptate de Trump. De asemenea, tentativa preşedintelui american de a se apropia de Moscova şi presiunea exercitată asupra Kievului pentru a pune capăt războiului au fost percepute în Europa ca un semnal de îngrijorare privind angajamentul pe termen lung al Statelor Unite faţă de securitatea europeană.

Citeşte şi: Donald Trump s-a răzgândit. Anunță suspendarea suprataxelor vamale reciproce pentru 90 de zile – China face excepție

DailyBusiness
Gigi Becali, afectat de măsurile de austeritate anunțate de Guvernul Bolojan. Ce pensie va avea de la 1 august
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Cutremur: Superbet, principalul sponsor al sportului românesc, se retrage! Exclusiv
Capital.ro
Cutremur în Rusia, țara a intrat în doliu. A fost găsit MORT, împușcat în mașină. S-a întâmplat chiar acum
Playtech.ro
Salarii de 5.000 de lei pe litoralul românesc. Nu ai nevoie de studii, un singur detaliu este important
DailyBusiness
Planta-minune care te scapă de muşte, ţânţari şi furnici. Lidia Fecioru: „Este aur curat”
Adevarul
Puterea lui Xi, în scădere. De ce lipsește liderul chinez de la summit-ul BRICS? Criza tăcută din spatele zidurilor de la Beijing
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Columbo chemat să aplaneze conflictele din România. Cum s-a întâmplat acest lucru
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Un bărbat dat dispărut a fost găsit mort în burta unui piton de 8,5 metri, în Indonezia
Cancan.ro
Ce se întâmplă cu puii ursoaicei care a ucis un italian pe Transfăgărășan. MMAP, anunț de ULTIMĂ ORĂ!
Playsport.ro
PSD, în cădere liberă. AUR atinge un maxim istoric în cel mai...
Capital.ro
TAXĂ majorată în România. Se instituie plata unei sume fixe anuale. Cine sunt cei vizați
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Măsura intră în vigoare de luni, 7 iulie! Apelurile înșelătoare care folosesc date de identificare false, blocate în România
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Satul care a devenit „capitala trandafirilor” din România