Trump prezintă noua strategie antirachetă, în faţa noilor armamente ale Rusiei şi Chinei, dar şi ale Iranului şi Coreei de Nord

Donald Trump şi-a prezentat joi noua strategie în domeniul apărării antirachetă, menită să răspundă ameninţărilor pe care le reprezintă noile armamente ale Rusiei şi Chinei, dar şi ale Iranului şi Coreei de Nord.
Iulian Tudor
17 ian. 2019, 20:52
Trump prezintă noua strategie antirachetă, în faţa noilor armamente ale Rusiei şi Chinei, dar şi ale Iranului şi Coreei de Nord

”Într-o perioadă de ameinţări în evoluţie constantă şi rapidă, noi trebuie să ne asigurăm că capacităţile noastre de apărare sunt unice şi fără egal în lume”, a declarat preşedintele american, anunţând la Pentagon această nouă strategie menită să protejeze Statele Unite şi pe aliaţii lor de atacuri balistice.

”Statele Unite îşi vor ajusta acum postura, pentru a se apăra de orice tir de rachetă, inclusiv rachete de croazieră sau cele hipersonice”, a adăugat el.

”Noi vom distruge orice rachetă lansată de o ţară ostilă, inclusiv o ţară care ar lansa-o din greşeală, oricare ar fi originea geografică a atacului”, a spus el.

Noua strategie, care înlocuieşte un document datând din 2010 ce se concentra asupra rachetelor intercontinentale, prevede dezvoltarea de armament în vederea contracarării ameninţării rachetelor de croazieră, potrivit news.ro.

Mai puţin sofisticate, aceste rachete sunt dezvoltate de cele două ţări pe care Statele Unite le consideră drept cei mai răi inamici ai lor – Iranul şi Coreea de Nord – şi care ameninţă aliaţii Washingtonului, mai ales Europa şi Japonia.

În loc să încerce să distrugă aceste rachete în zbor, Washingtonul intenţionează să le lovească pe când sunt încă în fază de accelerare, în cazul în care Teheranul sau Phenianul ar declanşa ostitlităţile.

Un avion de vânătoare invizibil pe radar de tip F-35, echipat cu un nou timp de rachetă ar distruge, atunci, racheta balistică nord-coreeană sau iraniană, potrivit news.ro.

Altă opţiune este echiparea unor drone cu laser antirachetă, care ar fi lansate asupra rachetelor inamice în faza de accelerare.

În ceea ce priveşte noile rachete supersonice dezvoltate de China şi Rusia, ele pot zbura cu o vizteză de peste 5.000 de kilometri pe oră, de patru ori viteza luminii, şi sunt manevrabile. Statele Unite – care au întârziat să dezvolte acest tip de rachetă aproape imposibil de interceptat odată lansate – sunt în urmă în acest domeniu.

Pentru a-şi compensa această întârziere, americanii vor să poziţioneze o parte a apărării lor antirachetă în spaţiu.

Sateliţi ar urma să fie echipaţi cu senzori speciali, care să le permită să urmărească traiectoria uneia dintre aceste rachete şi să alerteze în mod automat scutul antirachetă la sol. Un studiu a fost lansat, iar primele teste urmau să fie realizate în 2012 sau 2022, potrivit unor conducători militari, potrivit news.ro.

Statele Unite au în vedere, de asemenea, un sistem de interceptare în spaţiu, cu o dronă de un nou tip, care ar urma să fie echipată cu rachete şi ar rămâne pe orbită în permanenţă, pentru a distruge o rachetă hipersonică ostilă, la momentul în care atinge apogeul în spaţiu.

”Aceste tehnologii noi reprezintă noi ameninţări, iar aceste ameninţări sunt mai dificil de văzut, mai dificil de urmărit şi mai dificil de luptat împotriva lor”, a declarat secretarul interimar al Apărării Patrick Shanahan.

”(Le transmitem) concurenţilor noştri (că) vedem ceea ce faceţi şi luăm măsuri”, a adăugat el.

Trump a denunţat programul de rachete dezvoltat de Iran, dar nu a menţionat Coreea de Nord, cu doar o zi înaintea unor noi negocieri cu regimul de la Phenian cu privire la programul nuclear nord-coreean.

În documentul Pentagonului se arată însă că Nordul ”continuă să reprezinte o ameninţare extraordinară, iar Statele Unite trebuie să rămână atente” şi că Iranul deţine ”cea mai importantă forţă de rachete în Orientul Mijlociu”, potrivit news.ro.

Statele Unite şi aliaţii lor dispun de sisteme de apărare antirachetă, precum sistemul Terminal High-Altitude Area Defense (THAAD), care este conceput să distrugă rachete balistice cu rază medie sau intermediară de acţiune, în ultima fază, intrând în coliziune cu ele.

Washingtonul dispune de sistemul Ground-based Midcourse Defense (GMD), cu 44 de interceptori, instalat în Alaska şi în California.

Sistemul se bazează pe radare şi alţi senzori repartizaţi în întreaga lume şi pe sateliţi, pentru a detecta tiruri de rachete inamice. Apoi o rachetă de interceptare distruge racheta-ţintă în spaţiu.

Noua strategie în domeniul apărării antirachetă prevede creşterea numărului acestor interceptori la 64 până în 2023.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Victor Ponta, dezvăluirea momentului. Care este povestea pozei de Paște, cu Georgescu și Simion. „Călin s-a supărat!”
Capital.ro
Cea mai mare actriță pe care românii au pierdut-o. Nu poate fi uitată. A lăsat în urmă o carieră remarcabilă
Playtech.ro
Ce se întâmplă cu casa moștenită dacă nu deschizi succesiunea. Termene, riscuri și sancțiuni
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Pozele false aruncate de Elena Lasconi pot răsturna alegerile prezidențiale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Cutremur azi-dimineață în România! În ce zonă s-a produs și ce magnitudine a avut seismul
Cancan.ro
Andrew Barabancea, decizie RADICALĂ după ce a suferit un infarct la 24 de ani. Totul este pentru binele lui
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Se achită câte 91 de lei, cash sau card. Ai timp maxim 48 ore să plătești
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Gesturile interzise la alegeri prezidențiale 2025. Recomandările Biroului Electoral Central pentru alegători
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Locul din România pe care să nu îl ratezi. Trebuie să ajungi acolo măcar o dată în viață