Trump şi Juncker pun capăt crizei taxelor vamale

Donald Trump şi preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker au dezamorsat criza creată de taxele vamale impuse de Statele Unite, anunţând o serie de decizii în agricultură, industrie şi energie a căror amploare eactă rămâne însă să fie confirmată. Potrivit unei surse europene, nicio nouă taxă vamală nu va fi impusă importurilor de maşini europene în Statele Unite, un dosar deosebit de sensibil pentru Germania.

26 iul. 2018, 11:50
Trump şi Juncker pun capăt crizei taxelor vamale

Vorbind despre o ”zi mare” pentru liber-schimb, preşedintele american a evocat, în grădina Casei Albe, o ”nouă fază” în relaţiile între Washington şi Bruxelles, după luni de puneri în gardă şi ameninţări de ambele părţi ale Atlanticului.

Punând accentul pe voinţa lor comună de a se îndrepta – la un moment dat – către o suprimare totală a taxelor vamale în schimburle lor industriale – cu excepţia sectorului automobilelor -, el a dat asigurări că Uniunea Europeană (UE) va începe ”aproape imediat” să cumpere ”multă soia” de la producători americani. El a promis să revizuiască problema taxelor vamale americane impuse oţelului şi aluminiului europene, care a aprins fitilul.

Ministrul german al Economiei Peter Altmaier a salutat imediat, pe Twitter, acest ”progres” care ”poate evita un război comercial şi salva milioane de locuri de muncă”.”Economia mondială este mai în avantaj atunci când ţările se angajează în mod constructiv să rezolve dezacorduri comerciale fără să recurgă la măsuri excepţionale”, a reacţionat, la rândul său, Christine Lagarde, directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional (FMI), care avertizează de luni de zile contra protecţionismului, ce poate să deraieze creşterea economică mondială. ”Am ajuns la un acord astăzi (miercuri)”, a dat asigurări Juncker, care a subliniat voinţa UE de a-şi creşte importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) din Statele Unite, cu scopul de a-şi diversifica aprovizionarea cu energie, potrivit news.ro

Citeşte şi Întâlnire Trump – Juncker: Preşedintele SUA speră să ajungă la un acord comercial cu UE

La începutul întâlnirii tête-à-tête în Biroul Oval, el a insistat asupra faptului că Statele Unite şi UE, care reprezintă jumătate din comerţul mondial, sunt ”parteneri apropiaţi”, ”aliaţi”, nu ”inamici”.

Catalogat în trecut de preşedintele american drept un im ”foarte inteligent” dar şi ”foarte dur”, liderul european a evocat miercuri ”o consolidare a cooperării în (domeniul) energiei”. Cu câteva ore mai devreme, de la Johannesburg, în Africa de Sud, preşedintele chinez Xi Jinping l-a avertizat pe omologul său american, subliniind că nimeni nu va ieşi ”învingător” dintr-un război comercial, informează news.ro.

O dovadă a turbulenţelor legate de conflictul angajat de preşedintele american, administraţia sa a anunţat marţi un ajutor de urgenţă în valoare de 12 miliarde de dolari destinat agricultorilor, afectaţi de represalii faţă de taxele vamale decretate de către Washington vizând China, UE şi Canada.

Miliardarul republican a anunţat de asemenea că Statele Unite şi UE vor coopera în vederea reformării Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), evocând mai ales – cu China în vizor – furtul de proprietate intelectuală şi transferul forţat de tehnologii.