Trump şi Putin au vorbit despre „situaţia foarte periculoasă” din Coreea de Nord

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Donald Trump au discutat despre programul nuclear nord-coreean într-o conversaţie la telefon iniţiată de Washington, potrivit Kremlinului.

15 dec. 2017, 15:34
Trump şi Putin au vorbit despre „situaţia foarte periculoasă” din Coreea de Nord

 ”Cei doi preşedinţi au discutat despre „situaţia foarte periculoasă în Coreea de Nord”, a informat Casa Albă. Kremlinul anunţase anterior că cei doi şefi de stat au discutat despre „situaţia în mai multe zone de criză, cu accent asupra soluţionării problemei nucleare în peninsula coreeană” într-un comunicat în care nu a făcut alte precizări.

„Este vorba despre un semnal foarte bun, care arată un progres al autorităţilor americane către o conştientizare a realităţii” situaţiei, a declarat Putin, îndemnând cele două tabere să „înceteze să agraveze situaţia”, potrivit news.ro.

Citeşte şi Coreea de Nord avertizează că Statele Unite riscă să producă un conflict nuclear

Preşedintele rus a îndemnat de asemenea la ”extremă prudenţă” în gestionarea acestei crize, amintind că Moscova „nu recunoaşte Coreei de Nord statutul de putere nucleară”. Rusia, dar şi China, preconizează un dialog cu Coreea de Nord pe baza unei foi de drum definite de cele două puteri.

Şeful diplomaţiei americane Rex Tillerson s-a declarat marţi pregătit să stea de vorbă cu Phenianul „fără vreo condiţie prealabilă”. Aceste declaraţii au fost intrepretate de către mai mulţi observatori drept o evoluţie a strategiei americane. Însă Departamentul de Stat american a dat asigurări miercuri că politica Statelor Unite ”nu s-a schimnbat” în dosarul nord-coreean.