Trump vrea să reducă din sancţiunile impuse Rusiei, după ce a tăiat ajutorul pentru Ucraina

Casa Albă a solicitat Departamentului de Stat și Departamentului Trezoreriei să pregătească opțiuni pentru o posibilă relaxare a sancțiunilor impuse Rusiei, pentru a fi discutate cu oficialii ruși în zilele următoare. Totuși, nu este clar ce concesii ar putea cere Washingtonul Moscovei în schimb, conform Reuters.
Mircea Filipescu
04 mart. 2025, 08:35
Trump vrea să reducă din sancţiunile impuse Rusiei, după ce a tăiat ajutorul pentru Ucraina

Administrația americană analizează o strategie care ar putea duce la reducerea sancțiunilor impuse Rusiei, într-un efort al președintelui Donald Trump de a restabili relațiile diplomatice și de a contribui la oprirea conflictului din Ucraina. Surse apropiate situației au confirmat pentru Reuters că s-au inițiat demersuri pentru elaborarea unei liste de sancțiuni ce ar putea fi diminuate, ca parte a negocierilor cu Moscova.

Oficialii americani au fost instruiți să pregătească documente privind opțiunile de relaxare a sancțiunilor pentru anumite entități și persoane, inclusiv unii oligarhi ruși. Deși aceste documente sunt frecvent elaborate de experți în sancțiuni, cererea explicită a Casei Albe sugerează o determinare clară a administrației Trump de a obține un acord cu Rusia prin atenuarea restricțiilor economice.

Până în prezent, nu există detalii despre ce anume ar putea cere Washingtonul în schimbul acestor concesii. Rusia, fiind un actor major pe piața globală a petrolului, ar putea influența prețurile combustibililor, mai ales dacă Trump decide să impună sancțiuni mai dure Iranului, membru OPEC.

Relațiile dintre SUA și Rusia au fost tensionate, îndepărtându-se semnificativ în timpul administrației Joe Biden, care a sprijinit Ucraina cu ajutor militar și a impus sancțiuni severe Moscovei ca represalii pentru invazia din 2022. Spre deosebire de predecesorul său, Trump a promis un final rapid al conflictului, inițiind convorbiri cu Vladimir Putin începând cu 12 februarie, urmate de întâlniri diplomatice în Arabia Saudită și Turcia.

De la debutul conflictului din Ucraina, SUA au aplicat sancțiuni care vizează reducerea veniturilor Rusiei din exporturile de petrol și gaze, limitând astfel capacitatea sa de a finanța războiul. Printre aceste măsuri se numără plafonul de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc și restricții asupra companiilor și navelor implicate în transportul de combustibil.

Citeşte şi: SUA suspendă ajutorul militar pentru Ucraina. CNN: Trump aşteaptă scuze de la Zelenski

În luna ianuarie, Trump a amenințat că va impune sancțiuni suplimentare dacă Putin refuză să negocieze încheierea conflictului. Cu toate acestea, administrația sa a început să ia în considerare relaxarea sancțiunilor, după cum a declarat secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, într-un interviu acordat Bloomberg Television pe 20 februarie. De asemenea, Trump a menționat pe 26 februarie posibilitatea unei reduceri progresive a restricțiilor economice impuse Moscovei.

Casa Albă a accelerat analiza privind reducerea sancțiunilor chiar înainte ca Trump să prelungească starea de urgență privind Ucraina, un cadru legal ce vizează activele și persoanele implicate în conflict. Aceste măsuri au fost inițial introduse încă din martie 2014, ca răspuns la anexarea Crimeei de către Rusia.

Rămâne neclar ce sancțiuni specifice ar putea fi ridicate în primă fază. Trump ar putea emite un ordin executiv pentru a iniția procesul, dar ridicarea unor măsuri mai ample ar necesita aprobarea Congresului, a explicat John Smith, fost director al Biroului de control al activelor străine din cadrul Departamentului Trezoreriei.

De la 2022, Rusia a reușit să se adapteze la sancțiuni prin creșterea cheltuielilor militare și extinderea producției industriale. Cu toate acestea, analiștii avertizează că economia rusă este vulnerabilă și ar putea beneficia semnificativ de pe urma unei relaxări a restricțiilor occidentale.

Moscova a transmis că este deschisă cooperării economice, evidențiind resursele sale considerabile de metale rare și interesul pentru parteneriate în acest sector. Vladimir Putin a menționat recent posibilitatea unor colaborări cu SUA în acest domeniu.

Orice acord economic cu Rusia ar implica, cel mai probabil, o reducere a sancțiunilor americane. Trump a explorat posibilitatea unui parteneriat economic în sectorul mineralelor din Ucraina, care dispune de resurse importante de litiu și alte minerale rare, în schimbul sprijinului financiar oferit Kievului. Cu toate acestea, până în prezent, nu s-a ajuns la un acord concret în urma discuțiilor dintre Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Citeşte şi: Donald Trump avertizează că va face un anunț „MARE” marţi şi îl atacă iar pe Zelenski: „America n-o să mai rabde multă vreme”

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri