Trupele lui Zelenski au trecut graniţa în Rusia. Risc mare de extindere a războiului din Ucraina

Ucraina aproape niciodată nu îşi revendică în mod public responsabilitatea pentru atacurile din interiorul Rusiei şi pe teritoriul controlat de ruşi în Ucraina.

30 apr. 2023, 07:53
Trupele lui Zelenski au trecut graniţa în Rusia. Risc mare de extindere a războiului din Ucraina

Două persoane au murit, sâmbătă seară, în urma unor atacuri efectuate din Ucraina asupra unei localităţi din regiunea rusă Briansk, a declarat un guvernator local, citat de Reuters.

Mai multe rachete ucrainene au lovit satul Suzemka, situat la aproximativ zece kilometri de frontiera ruso-ucraineană, a declarat guvernatorul regiunii Briansk, Aleksandr Bogomaz.

„Din păcate, doi civili au fost ucişi din cauza loviturilor aplicate de naţionalişti ucraineni”, a declarat el pe Telegram.

„O clădire rezidenţială a fost complet distrusă, iar alte două case au fost parţial distruse”, a adăugat guvernatorul.

Vineri, mai multe lovituri cu rachete de croazieră ruseşti, primele de amploare de la începutul lunii martie, au atins mai multe oraşe ucrainene şi au făcut 26 de morţi.

Iar sâmbătă, un atac cu dronă a provocat un uriaş incendiu într-un depozit de petrol din Peninsula Crimeea anexată de Moscova, la o zi după ce Kievul a anunţat că pregătirile pentru o ofensivă de primăvară sunt aproape finalizate.

Ucraina aproape niciodată nu îşi revendică în mod public responsabilitatea pentru atacurile din interiorul Rusiei şi pe teritoriul controlat de ruşi în Ucraina. Ambele părţi neagă că au vizat civili în invazia rusă de 14 luni asupra Ucrainei.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, sâmbătă, într-un discurs, că Rusia este slăbită şi trebuie să dea socoteală pentru tot ce a făcut, el vorbind în mod special despre victimele atacului recent de la Uman.

Zelenski: Ne putem elibera teritoriul. Contraofensiva este foarte importantă. Avem nevoie de o victorie.

“Operaţiunile de căutare şi salvare s-au finalizat în Uman abia în această după-amiază. Le doresc însănătoşire grabnică tuturor celor care au fost răniţi în acest atac. Vom face totul pentru ca statul terorist să răspundă cât mai curând posibil pentru ceea ce a făcut. Oricine pregăteşte astfel de atacuri cu rachete nu poate decât să ştie că va fi complice la crimă. Oricine ghidează şi lansează rachete, care manevrează avioane şi nave pentru teroare. Nu numai cei care dau ordine, ci voi toţi, sunteţi cu toţii terorişti şi criminali şi toţi trebuie să fiţi pedepsiţi. Şi categoric – cei care au comis crima primordială, de la care au pornit toate celelalte – crima de agresiune împotriva poporului nostru, împotriva statului nostru.

În acest atac de la Uman şi-au pierdut viaţa şase copii, au murit în total 23 de oameni… Condoleanţe tuturor rudelor şi prietenilor!”, a spus Zelenski.

 

“Săptămâna viitoare va fi destul de importantă din punct de vedere al luptei noastre pentru dreptate pentru ucraineni, adică pentru pedepsirea statului terorist şi a tuturor criminalilor de război. Pregătim câţiva paşi importanţi pentru a consolida în continuare parteneriatele şi pentru mai multă energie pentru crearea unui tribunal care să judece crima de agresiune rusă. Şi pentru a grăbi înfrângerea statului terorist.

Nu este suficient pentru Ucraina şi pentru lume că Rusia este slăbită, ceea ce se întâmplă deja. Trebuie să dea socoteală total pentru tot ce a făcut.

Vladimir Putin, ultimatum pentru ucraineni. Decretul a fost semnat vineri

Pregătim, de asemenea, noi decizii de sancţiuni împotriva persoanelor şi companiilor implicate în industria de apărare a teroriştilor şi împotriva entităţilor străine care ajută Rusia să prelungească această agresiune. Deciziile noastre vor fi făcute publice în curând”, a adăugat el.

Dmitri Medvedev afirmă că Rusia nu ar trebui să menţină relaţii diplomatice cu Polonia: Acest stat nu trebuie să existe pentru noi atâta timp cât la putere nu sunt decât rusofobi

Rusia nu vede niciun sens în menţinerea relaţiilor diplomatice cu Polonia atâta timp cât forţele antiruseşti rămân la putere, a scris, sâmbătă, pe pagina sa de Twitter vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, informează agenţia TASS.

„Nu văd niciun sens în menţinerea relaţiilor diplomatice cu Polonia. Acest stat nu trebuie să existe pentru noi atâta timp cât la putere nu sunt decât rusofobi, iar Ucraina este plină de mercenari polonezi, care ar trebui exterminaţi fără milă ca nişte şobolani împuţiţi”, a scris Medvedev în engleză şi în poloneză, conform sursei citate.

Afirmaţiile lui Medvedev au venit  în urma situaţiei privind clădirea unui liceu de la ambasada rusă din Varşovia. Andrei Ordash, ministru-consilier la ambasada rusă din Polonia, a declarat pentru TASS că autorităţile poloneze au cerut ca personalul şcolii ruseşti de la ambasada din Varşovia să părăsească clădirea până sâmbătă la ora 19.00.
Ministerul rus de Externe a precizat că Rusia consideră că intruziunea autorităţilor poloneze în şcoala ambasadei ruse din Varşovia reprezintă o încălcare flagrantă a Convenţiei de la Viena din 1961 şi o altă imixtiune în proprietatea diplomatică rusă din Polonia.

Ministerul de Externe a precizat că demersurile Varşoviei nu vor rămâne fără un răspuns ferm al Moscovei şi fără consecinţe pentru Polonia.