Trupele ruse au intrat în Transnistria. Se pregătesc de luptă împotriva inamicului

Militari ai unității de recunoaștere din cadrul Grupului Operativ de Trupe Ruse din Transnistria (GOTR) au efectuat joi aplicații în cadrul cărora au exersat acțiuni în condiții apropiate luptelor reale împotriva unui inamic imaginar, relatează RIA Novosti, citând serviciul de presă al Districtului militar Vest din Federația Rusă.

05 iun. 2015, 09:43
Trupele ruse au intrat în Transnistria. Se pregătesc de luptă împotriva inamicului

Trupe ruse de recunoaștere au desfășurat exerciții în Transnistria.  Aceste exerciții au inclus căutarea, urmărirea și supravegherea unui inamic simulat, spargerea sistemului de securitate și pătrunderea clandestină în interiorul unui obiectiv de importanță majoră în scopul obținerii de informații.

‘Soldații au efectuat un raid la un post inamic simulat și au exersat și alte elemente de formare tactică și specială. Totodată, cercetașii au găsit soluții la probleme practice în organizarea căutării, observării și supravegherii subiectului, au practicat spargerea securității și pătrunderea sub acoperire în instalații de importanță critică în scopul de a obține informații secrete”, menționează comunicatul.

GOTR a fost creat la 1 iulie 1995 în baza fostei a Armatei a 14-a, dislocată în Transnistria. Principalele sale obiective vizează menținerea păcii în Transnistria și protecția depozitelor cu muniții de la Colbasna, pe care Moscova trebuia să le repatrieze demult, conform angajamentelor asumate la summitul OSCE din 1999 de la Istanbul.

Grupului Operativ de Trupe Ruse din Transnistria numără 1350 de militari, dintre care 350 sunt angajați în misiunea de menținere a păcii, ca parte a forțelor de menținere a păcii comune cu Republica Moldova și Transnistria, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Televiziunea Armatei ruse: În România se discută despre atacarea Transnistriei. Moscova ameninţă cu RĂZBOIUL

Tensiunea a crescut în stânga Nistrului după numirea la 30 mai a fostului președinte georgian Mihail Saakașvili în funcția de guvernator al regiunii Odesa din sudul Ucrainei, situată la granița cu Transnistria. De mai multe zile, o parte a presei ruse și transnistrene emite diferite scenarii privind reizbucnirea conflictului de pe Nistru, cu implicarea țărilor vecine în ostilități, în contextul în care Ucraina a denunțat acordul cu Rusia privind tranzitul de militari ruși spre Transnistria, iar Republica Moldova a interzis accesul în Moldova pentru mai mulți militari ruși.

‘Rusia deocamdată așteaptă și îndrăzneala părții moldovene crește treptat. Dar ei trebuie să înțeleagă că un răspuns va exista. Între altele, aceasta ar putea afecta grav interesele de afaceri în Rusia ale unor persoane concrete din conducerea Republicii Moldova. La Chișinău la putere se află un guvern de afaceriști și aceștia ar trebui loviți în ceea ce este mai sensibil — afacerile’, a declarat joi, într-un interviu pentru agenția tiraspoleană de presă Novosti Pridnestrovia, expertul rus Vasili Kașirin. Republica Moldova și Ucraina fac un joc riscant pentru a testa răbdarea Federației Ruse, a mai spus el, în interviu.