Trupurile românilor ucişi în atacurile din Afganistan au fost aduse în ţară

Sicriele cu trupurile neînsufleţite ale celor doi români ucişi în timpul atacurilor de la Kabul au fost aduse marţi în ţară. Ceremonia de repatriere a sublocotenentului post-mortem Ciprian-Ştefan Polschi şi a lui Vasile Rădună, reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul, căzuţi la datorie în timpul îndeplinirii unor misiuni în Afganistan, a avut loc în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni.

10 sept. 2019, 05:14
Trupurile românilor ucişi în atacurile din Afganistan au fost aduse în ţară

Sicriele cu trupurile neînsufleţite ale celor doi români morţi săptămâna trecută în atentate la Kabul, în Afganistan, au fost aduse în ţară cu o aeronavă militară. Este vorba despre sublocotenentul post-mortem Ciprian-Ştefan Polschi şi de Vasile Rădună – reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul.

Sublocotenentul Ciprian- Ştefan Polschi, care îndeplinea funcţia de şofer în cadrul structurilor de comandament NATO din Kabul, şi-a pierdut viaţa pe 5 septembrie, în urma exploziei unei maşini-capcană în apropiere de Green Zone, din capitala Afganistanului, în timp ce se afla la volanul unui autovehicul de serviciu.

La rândul său, Vasile Rădună, reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul, a decedat în cursul nopţii de 2 spre 3 septembrie, în timpul atacului terorist care a avut loc în campusul în care îşi desfăşura activitatea Ambasada României la Kabul.

Cei doi eroi au fost decoraţi post-mortem de preşedintele României cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război.

Ministrul de Externe, Ramona Mănescu, a transmis un mesaj de compasiune familiilor celor doi români morţi săptămâna trecută în atentate la Kabul, în Afganistan, ea declarând că jertfa lor, o desăvârşire a patriotismului şi a conştiinţei datoriei, nu va fi uitată.

„Jertfa lor, o desăvârşire a patriotismului şi a conştiinţei datoriei, nu va fi uitată. (…) Permiteţi-mi să transmit membrilor celor două familii sentimentele noastre de compasiune, de profund regret şi de profundă recunoştinţă pentru jertfa celor doi. Jertfa compatrioţilor noştri a fost făcută în numele unor principii în care noi continuăm să credem, memoria şi exemplul lor ne vor însufleţi mai departe în îndeplinirea datoriei noastre”, a declarat Ramona Mănescu.

Ministrul de Externe a arătat că „acţiunile violente nu sunt acceptabile”, iar „prezenţa internaţională este o dovadă de responsabilitate şi o investiţie în propria noastră securitate”, pentru că „terorismul şi extremistul reprezintă un flagel care ne ameninţă pe toţi, indiferent de poziţia geografică în care ne aflăm”.

Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a declarat că România rămâne neclintită „în determinarea de a contribui la efortul internaţional de combatere a terorismului”.

„Camarazii noştri duc în Afganistan bunătatea şi compasiunea poporului român, sunt apreciaţi atât de alianţă, cât şi de partenerii afgani, dar mai ales de populaţia civilă pentru prietenia, loialitatea şi omenia lor. Cei care merg acolo în numele României şi al alianţei internaţionale trebuie să ştie că rămânem neclintiţi în determinarea noastră de a contribui la efortul internaţional de combatere a terorismului. Veste morţii celor doi eroi a căzut ca un trăsnet în familiile lor şi printre prietenii şi colegii care i-au cunoscut şi apreciat. De atunci, Armata României plânge. Plânge şi astăzi la căpătâiul lor înveşmântat în tricolorul naţional. Nimic şi nimeni nu îi va aduce înapoi, dar locul lor este veşnic în memoria noastră. Doresc încă o dată să asigur membrii familiei că le suntem alături în cumplita suferinţă şi mai ales că le vom rămâne sprijin şi mângâiere de acum înainte, aşa cum am făcut pentru familiile fiecăruia dintre eroii noştri. Dumnezeu să mângâie familiile îndoliate şi să binecuvânteze România”, a afirmat ministrul Apărării.