Trustul media care deţine Kanal D, cumpărat de un patron pro-Erdogan

Un grup susţinător al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, Demiroren Holding din Turcia, va cumpăra ziarul Hurriyet şi postul de televiziune CNN Turk, într-un acord care ar putea întări sprijinul mediatic pentru guvernul de la Ankara, scrie Reuters.

21 mart. 2018, 18:32
Trustul media care deţine Kanal D, cumpărat de un patron pro-Erdogan

Anunţul potrivit căruia Demiroren Holding a acceptat să cumpere platforma de media a grupului Dogan Holding a fost făcut de un oficial al primei companii pentru Reuters. Acest oficial, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, pentru că tranzacţia nu a fost finalizată încă, nu a precizat suma cu care Demiroren Holding a făcut achiziţia.

Dogan Media Group este prezent şi în România, cu postul de televiziune Kanal D. Niciun reprezentant al Dogan Holding nu a fost disponibil pentru a oferi un punct de vedere.

Acţiunile pentru Dogan Holding au crescut cu peste 17%, la 0,85 de lire, iar cele pentru latura care publică ziarul, Hurriyet Gazetecilik, au crescut miercuri cu 19%, la 1,22 de lire.

Erdogan a acuzat de numeroase ori Dogan Holding că publică conţinut împotriva Partidului Justiţiei şi Dezvoltării din Turcia. Compania a respins acuzaţia, transmite News.ro.

În 2009, Dogan Media a fost amendată cu 2,5 miliarde de dolari pentru neplata unor taxe, iar opoziţia guvernului a spus despre această acţiune că a fost o încercare de a stirpi critica la adresa lui Erdogan în media. Aydin Dogan a fost obligat atunci să vândă ziarele Milliyet şi Vatan ale grupului către Demiroren. De atunci, cele două ziare au adoptat o poziţie fermă în favoarea guvernului.

În urma acestei tranzacţii, 21 din cele 23 de cotidiene din Turcia se vor afla sub controlul unor companii care îl susţin pe Erdogan, potrivit ziarului se stânga Birgun. Acesta a estimat că 90% din presa turcă va publica articole în favoarea guvernului.