Tsakalotos îi ia apărarea lui Tsipras în faţa parlamentarilor greci: NU a CAPITULAT în faţa creditorilor

Noul ministru grec de finanțe, Euclid Tsakalotos, a prezentat vineri seară - în ședința legislativului la care sunt dezbătute ultimele propuneri trimise creditorilor internaționali - detalii cu privire la această ofertă, el insistând pe diferențele față de propunerile anterioare, respinse de greci prin referendum, relatează agențiile AFP și EFE, citate de Agerpres.

10 iul. 2015, 19:22
Tsakalotos îi ia apărarea lui Tsipras în faţa parlamentarilor greci: NU a CAPITULAT în faţa creditorilor

Tsakalotos s-a referit în mod special la restructurarea datoriei Greciei, solicitare pe care premierul Alexis Tsipras a pus accentul în mod deosebit. El a precizat că guvernul de la Atena a cerut ca 27 de miliarde de obligațiuni emise de statul grec și deținute în prezent de Banca Centrală Europeană — unele ajungând la scadență vara aceasta — să fie transferate Mecanismului European de Stabilitate (MES).

În intervenția sa în fața parlamentului, Tsakalotos a combătut și criticile apărute în rândurile stângii radicale Syriza, unii membri ai acestei formațiuni aflată la guvernare acuzându-l pe Tsipras de ‘capitulare’, întrucât unele dintre propunerile trimise joi seară creditorilor internaționali cuprind și multe concesii făcute acestora, deși ultima lor inițiativă a fost respinsă de greci prin referendum.

Astfel, ministrul grec a susținut că, pe lângă restructurarea datoriei, propunerile lui Tsipras conțin și măsuri fiscale și un plan de investiții, denumit ‘planul Juncker’. El a adăugat că, în fața solicitării unor state din zona euro de a reduce cheltuielile bugetare, guvernul grec a răspuns cu propuneri de măsuri menite să crească veniturile la buget.

În acest context, Tsakalotos a subliniat revizuirea modului de repartizare a poverii fiscale, astfel încât aceasta să cadă în special pe cei cu venituri mari, printre propuneri numărându-se instituirea ‘impozitului de solidaritate’ pe care ar urma să-l plătească cei cu astfel de venituri, creșterea taxelor aplicate armatorilor, creșterea TVA-ului pentru produsele de lux, precum și măsuri de combaterea a evaziunii fiscale, cum ar fi crearea unui cadastru.

Citeşte şi Alexis Tsipras spune că nu a primit mandat pentru un Grexit

El a admis totuși că există și ‘zone gri’ care vor trebuie negociate cu creditorii, precum modalitatea de evaluare a programului de reforme.

Alexis Tsipras a trimis joi creditorilor o serie de propuneri pentru încheierea unui nou acord de asistență financiară. Cele mai importante sunt creșterea TVA de la 13% la 23 % (creștere care nu se aplică produselor de bază, medicamentelor, energiei electrice, hotelurilor), suprimarea avantajelor fiscale pentru insulele grecești, începând cu insulele cele mai bogate și cu cele turistice, creșterea treptată a vârstei de pensionare și reforme în domeniul funcției publice. În schimb, pe lângă o nouă ștergere a datoriei externe, guvernul grec cere nou ajutor financiar pe trei ani.