Tu ce vezi în imaginea asta? Iluzii optice care păcălesc pe oricine

Oamenilor le plac iluziile optice de mii de ani. Romanii au făcut mozaicuri 3D pentru a-și decora casele, grecii au manipulat perspective pentru a crea panteonuri impresionante, iar cel puțin o sculptură paleolitică va arăta ca două animale în același timp, dacă privești cu atenție. Iluziile optice se joacă atât cu forme, culori, contraste, cât și cu lumini, dimensiuni și modele.

09 oct. 2015, 09:40
Tu ce vezi în imaginea asta? Iluzii optice care păcălesc pe oricine

Georg Rüschemeyer explorează știința din spatele efectelor cel puțin bizare pe care iluziile optice le au asupra creierului uman în cartea sa intitulată The New Book of Optical Illusions. Se pierd multe în comunicarea dintre ochi și creier. În majoritatea cazurilor, cele două sisteme fac o echipă bună, dar sunt și momente în care ochii transmit semnale confuze, iar creierul le interpretează așa cum nu ar trebui.

Modelele sunt poate cele mai confuze. Creierului tău nu îi place să decodeze modele complicate. De exemplu, în iluzia tablei de șah, câteva puncte albe creează adâncime spațială. Nu există o explicație unanim acceptată de oamenii de știință, dar ar putea avea legătură cu întreruperea modelului. Creierul vrea să creadă că tabla are un model uniform, așa că distorsionează imaginea, cu scopul de a o simplifica.