Tu îi cunoşti? Probabil nu ai auzit de ei, dar ţi-au schimbat viaţa

Nume precum Albert Einsten, Isaac Newton, Charles Darwin sau Galileo Galilei sunt ușor de asociat cu mari teorii și descoperiri, indiferent de cât de familiarizați am fi cu domeniul științei. Totuși, sunt multe alte nume care nu sunt prezente în memoria colectivă așa cum ar merita.

27 mart. 2015, 11:17
Tu îi cunoşti? Probabil nu ai auzit de ei, dar ţi-au schimbat viaţa

Cecilia Payne Gaposchkin a fost prima persoană care a spus cu voce tare că stelele sunt, probabil, compuse din heliu și hidrogen, într-o ciornă a tezei sale doctorale. Henry Norris Russel, pe atunci profesorul său îndrumător, a convins-o să nu publice teoria. În schimb, a publicat-o el. Astfel, această descoperire îi este atribuită lui, și nu ilustrei sale studente.

Mulți consideră că Benjamin Franklin este părintele electricității, dar se pare că un alt nume l-a precedat. În 1800, fizicianul italian Alessandro Volta a construit pila voltaică, cunoscută mai târziu ca baterie electrică, primul dispozitiv capabil să producă un curent electric stabil. Volta, și nu Franklin, a descoperit că anumite reacții chimice pot produce electricitate. Tot el a creat primul transfer de electricitate, legând un …

Vezi cine sunt ceilalți savanți care au schimbat lumea dar de care nu ai auzit