Tu îţi hrăneşti CORECT pisica sau câinele? SFATURILE MEDICULUI VETERINAR despre hrana animalelor

Fie că ai un câine, o pisică, un hamster sau un papagal, fiecare animal în parte are nevoie de hrană specială. Tu îţi hrăneşti corect animalul de companie? Medicul veterinar Ovidiu Roşu a explicat, pentru RTV.NET, ce produse trebuie înlăturate din dieta animalelor şi care dintre acestea sunt recomandate pentru o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată.
Marilena Vili
31 iul. 2013, 07:32
Tu îţi hrăneşti CORECT pisica sau câinele? SFATURILE MEDICULUI VETERINAR despre hrana animalelor

Animalele de companie sunt tot mai prezent în viaţa noastră. Din păcate, nu toţi posesorii de animale deţin toate informaţiile necesare în ceea ce priveşte alimentaţia sănătoasă a acestor necuvântătoare, astfel că pot face numeroase greşeli care le-ar putea fi fatale.

Există nişte mâncăruri, cum ar fi ciocolata, care conţin substanţe care practic pot omorî câinele sau pisica. Segmentul digestiv al pisicii şi câinelui este scurt şi obişnuit să mănânce produse din carne. Ciocolata, strugurii nu sunt digerabili. Există componente din substanţele astea care nu reacţionează bine cu corpul animalului şi pot duce la colici, nu se digeră, rămân pe stomac. La începuturile lor când s-au dezvoltat, ei mâncau carne. Sunt oameni care dau şi numai carne pisicilor şi câinilor, dar nu este o alimentaţie completă. Pe lângă proteina respectivă este nevoie şi de carbohidraţi, trebuie să existe şi un pic de fibre„, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, Ovidiu Roşu, medic veterinar.

Peştele, nerecomandat câinilor

Am văzut cazuri de câini cu probleme de la oasele de peşte cu care s-au înţepat şi care au rămas înfipte în esofag. Nu am auzit să fie pisici care să aibă probleme cu oasele de peşte. Sunt ţări, precum Croaţia sau Japonia, unde sunt foarte multe pisici cum avem noi câinii maidanezi. Aceste pisici mănâncă doar peşte. Există rase de pisici care mănâncă doar peşte”, spune medicul veterinar.

În ceea ce priveşte câinii, Ovidiu Roşu subliniază faptul că nu este recomandat să fie hrăniţi nici cu oasele de la pui, deoarece acestea se sparg foarte uşor şi înţeapă stomacul.

„Oasele mari de pui sunt goale pe interior, nu sunt ca cele de porc sau de vită care sunt pline, care au măduvă. Când se sparge osul, se sparge sub formă de aşchie, iar câinele înghite fără să mestece osul respectiv. Aşchiile pot perfora stomacul”, precizează acesta.

În cazul pisicilor, acestea sunt animale pur carnivore. „Intestinul pisicii este specializat pentru descompunerea şi digestia cărnii. Un câine poate mânca şi mâncare de la oameni, dar o pisică chit dacă ar vrea ea să mănânce nu e recomandat pentru corpul ei. Am văzut pisici care mănâncă şi mere, nu este ok. Pentru corpul ei nu e sănătos. Are nevoie de mâncare cu nivel de proteină ridicat. Mâncărurile pentru pisici trec peste 30%, ajung până la 40% proteină. Chiar carnea macră o ajută când are probleme”, subliniază, pentru ROMÂNIATV.NET, medicul veterinar.

De asemenea, atunci când o pisică are pui, aceştia sunt hrăniţi cu lapte. Medicul atrage atenţia asupra unui lucru important şi anume că numai până la o anumită vârstă consumul de lapte este benefic pisicii.

După o perioadă de timp în care pisicile pot să digere laptele şi să o transforme într-o substanţă nutritivă, după aceea nu mai pot să facă lucrul acesta. Eu zic să nu mai îi dai lapte pisicii după o jumătate de an sau un an„, a spus Ovidiu Roşu.

Medicul veterinar a vorbit, pentru ROMÂNIATV.NET, şi despre rozătoare. „Sunt animale rumegătoare, iar ele tot timpul trebuie să ronţăie pentru că dinţii lor cresc mereu. La fel şi la papagal, şi ciocul lor are o creştere continuă. Se găseşte un fel de os sepie pentru papagali care are şi calciu înăuntru. Rozătoarele au un fel de bastonaşe, tot felul de seminţe prinse la un loc pe care le pot ronţăi şi astfel îşi mai echilibrează nivelul dinţilor”.

Ovidiu Roşu este de părere că „orice porc de Guineea trebuie să aibă apă curată şi proaspătă la dispoziţie„. Mai mult, acesta specifică faptul că rumegătoarele trebuie să aibă de asemenea fân, deoarece acesta este foarte bun pentru digestie. Fânul nu oferă foarte multă energie sau nutrienţi, dar oferă posibilitatea degajării intestinelor. Rozătoarele mai pot fi hrănite şi cu mere sau morcovi. „Varza, în schimb nu prea este recomandată pentru că fermentează în stomac şi îi balonează. Papagalii trebuie să aibă seminţe cât mai diverse, apă proaspată oricând. Acum există batoane din seminţe care sunt bine echilibrate şi pentru fiecare specia”, spune medicul veterinar.

Hrana uscată pentru animale – bobițele

Acum pe piaţă au apărut boabele care în funcţie de calitate ar trebui să suplinească mai mult sau mai puţin nevoile animalului. Sunt mai multe tipuri de mâncare. Există acelea care sunt compuse din rămăşiţe de la animale, zgârciuri, oase care sunt pisate. La nivel de moleculă, acestea conţin proteină, dar din punct de vedere al digestiei, mâncarea nu este întocmai bună. Fiecare firmă încearcă să ajute prin adaosul de cât mai multă proteină vegetală sau animală, carbohidraţi şi fibre”, explică Ovidiu Roșu. La un moment dat s-ar ajunge până la 30% proteină, mâncarea fiind catalogată astfel drept una premium. Cele mai bune mâncăruri au o foarte bună calitate a cărnii, a proteinei și în care există foarte puţini factori alergeni.

De reținut este faptul că nu este bine să dea aceeaşi mâncare mereu, deoarece un singur tip de mâncare nu o să acopere nevoia animalelor. Fiecare animal este unic şi reacţionează diferit la mâncare. Recomandarea medicului veterinar este ca la fiecare animal să se ţină cont de nevoile specifice.

Citește și Cel mai alergenic animal de companie. Vezi cum se manifestă aceste alergii

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Singurele zodii pentru care se răstoarnă căruță cu noroc. Au portofelul plin, belșug și fericire din abundență, Berbecii cei mai avantajați de astre
Capital.ro
Schimbare majoră la inspecția tehnică auto. Milioane de șoferi sunt obligați să plătească anual
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Mituri despre cartea de identitate electronică. Care e, de fapt, adevărul
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
ITP anual pentru vehiculele mai vechi de 10 ani. Noi reguli UE. Nu ma treci inspecția tehnică periodică
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare