Tu ştii cât de sănătos este calculatorul tău? Află cu un program gratuit

Toţi deţinătorii de calculatoare s-au confruntat sau se vor confrunta cu hard disk-uri a căror stare de sănătate se deteriorează.

13 iun. 2015, 20:58
Tu ştii cât de sănătos este calculatorul tău? Află cu un program gratuit

Având în vedere că speranța de viaţă a unui hard disk se situează între 3 și 5 ani, este bine să verificăm regulat starea acestuia. În acest articol vă propun un scurt tutorial despre cum se poate verifica starea de sănătate a HDD-ului vostru, folosind programul gratuit HDDScan. Haideţi să vedem cum funcționează:

Ce reprezintă S.M.A.R.T. și cum pot fi accesate informaţiile furnizate de acesta?

Cei mai mulţi dintre noi am auzit de S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology), însă foarte puţini ştiu ce se află în spatele acestui acronim. Este vorba despre un sistem de monitorizare încorporat în toate HDD-urile sau SSD-urile moderne, care vă poate anunţa despre posibilitatea apariției unei defecţiuni de hardware. Totuşi, pentru a nu fi puși în fața faptului împlinit, se pot folosi o serie de utilitare care vor verifica indicatorii de fiabilitate utilizați de S.M.A.R.T. Pentru mai multe informaţii despre această tehnologie și modul în care poate să vă ajute la identificarea unor posibile erori ale hard disk-ului vă recomand să citiți acest articol: Ce este S.M.A.R.T. și cum funcționează?.

Utilizatorii sistemelor de operare produse de Microsoft au posibilitatea de a alege dintr-o multitudine de programe gratuite de diagnosticare a unui hard disk. Toate aceste mici utilitare vă vor ajuta, într-o mai mică sau mai mare măsură, să anticipaţi și să vă protejați de posibilitatea apariției unor defecţiuni ale HDD-ului folosit de computerul vostru. Totuşi, noi vă propunem să testaţi fiabilitatea discului dur folosind un utilitar gratuit numit HDDScan.

Află care sunt programele care te scapă de vizita la service