Tudor Chiuariu, EXCLUS din PNL

Tudor Chiuariu a fost exclus din PNL, a hotărât Biroul Permanent al Partidului. Decizia a fost luată la întâlnirea de la Iaşi a liderilor partidului şi survine după ce acesta s-a auto-suspendat din formaţiune, informează România TV.

23 ian. 2015, 17:07
Tudor Chiuariu, EXCLUS din PNL

Tudor Chiuariu şi-a pierdut calitatea de membru al partidului, prin radiere. Chiuariu a optat pentru autosuspendarea din PNL în 13 ianuarie, însă această procedură statutară era aplicabilă doar pentru ocuparea de funcţii publice incompatibile cu calitatea de membru de partid.

Chiuariu a declarat, vineri, că nu s-a gândit să-şi dea demisia din Senat în urma trimiterii sale în judecată, susţinând că este nevinovat şi că nu el a semnat contractul despre care vorbesc anchetatorii, nu l-a negociat şi nici nu a stabilit el suma pentru asistenţa juridică.

„Nu m-am gândit să-mi dau (demisia din Senat, n.r.)”, a spus Tudor Chiuariu, înainte de începerea şedinţei de judecată a primului termen din dosarul retrocedării ilegale de păduri, în care senatorul este acuzat de trafic de influenţă.

DOSARUL RETROCEDĂRILOR: Chiuariu era numit „Chioru” sau „Tudorică”, Hrebenciuc – „prietenul nostru”

Chiuariu a explicat că speră să fie ridicată măsura controlului judiciar, pentru că nu este niciun motiv să fie luată.

„Nu mă simt vinovat. În niciun fel nu mă simt vinovat”, a adăugat senatorul.

Primul termen în dosarul retrocedărilor de păduri a avut loc vineri, când au fost verificate, în procedură de cameră preliminară, măsurile preventive dispuse faţă de unii dintre inculpaţi. Ulterior, judecătorii vor verifica rechizitoriul şi actele din dosar, vor da copii ale actului de inculpare celor judecaţi şi vor emite citaţiile. După aceste proceduri, magistraţii vor stabili un prim termen de fond al procesului.

Fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu şi alte 13 persoane au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, în dosarul retrocedării ilegale de păduri.

Viorel Hrebenciuc şi fiul lui, Tudor Chiuariu şi Ioan Adam, trimişi în judecată în dosarul retrocedărilor

Din 10 ianuarie a fost cercetat în dosar şi senatorul Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, în cazul căruia procurorii DNA Braşov au luat măsura controlui judiciar, până în 8 februarie, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Iniţial, procurorii i-au adus la cunoştinţă că este acuzat că ar fi stabilit să primească 2,5 milioane de euro, pentru intervenţii privind retrocedarea în cazul lui Gheorghe Paltin Sturdza, banii fiind disimulaţi prin încheierea unui contract de asistenţă juridică. Chiuariu ar fi discutat să intervină la funcţionari de la Comisia Judeţeană de aplicare a legilor fondului funciar din Prefectura Bacău, RNP Romsilva – Direcţia Silvică Bacău şi Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bacău, „cu scopul de a-i determina pe aceştia fie să urgenteze, fie să-şi îndeplinească în mod defectuos (ex. să nu exercite acţiuni în justiţie) atribuţiile de serviciu privind punerea în executare a unei decizii a Tribunalului Covasna”.

În 15 ianuarie, procurorii au extins urmărirea penală în cazul lui Tudor Chiurariu, acuzându-l că i-a cerut trei milioane de euro lui Gheorghe Paltin Sturdza, pentru a obţine pentru acesta din urmă, prin traficarea influenţei asupra unor funcţionari din judeţul Bacău, un teren de aproximativ 6.000 de hectare de pădure.