Tudor Chiuariu: Existau în arhiva SIPA dovezi privind încălcări flagrante ale dreptului omului

Publicat: Miercuri, 01 Noiembrie 2017 15:06 // Actualizat: Miercuri, 01 Noiembrie 2017 15:06 // Sursa: romaniatv.net

Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, a declarat miercuri în faţa comisiei parlamentare de anchetă privind arhiva SIPA că ştie, din discuţiile pe care le-a avut cu membrii comisiei de inventariere a arhivei fostului serviciu secret al Ministerului Justiţiei, că acolo existau dovezi privind încălcări flagrante ale dreptului omului. 

Tudor Chiuariu a precizat că informaţiile strânse de SIPA vizau inclusiv vieţile private ale magistraţilor.

"Ştiu din discuţiile pe care le-am avut cu membrii comisiei (de inventariere a arhiveri SIPA – n. red.) că existau, pe de o parte, dovezi acolo privind încălcări flagrante ale dreptului omului, ale drepturilor fundamentale şi, pe de altă parte, că modul cum au fost ţinute aceste documente până să fie înfiinţată această comisie ar fi putut permite sustragerea, luarea la cunoştinţă, de către alte persoane a conţinutului acestora", a declarat Tudor Chiuariu, potrivit News.ro.

Întrebat de preşedintele comisiei parlamentare, Şerban Nicolae, dacă i s-a semnalat ceva legat de potenţial acces neautorizat, persoane care să să fi avut acces neautorizat în arhiva SIPA, Chiuariu a răspuns: ”Cred că mi s-au comunicat astfel de… nu-mi mai aduc aminte cu exactitate, dar cred că au existat informaţii în acest sens. Cu siguranţă, dacă au existat, ele au fost şi constatate de raportul final al comisiei”.

Fostul ministru al Justiţiei a precizat că la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii exista o temere şi o preocupare că SIPA ar fi strâns informaţii legate de viaţa judecătorilor şi procurorilor.

El a susţinut că informaţiile din arhiva fostului serviciu secret vizau, în mare parte, magistraţii şi viaţa lor privată.

”Cred că decizia pe care am luat-o de a institui această comisie (de inventariere a arhivei SIPA - n. red.) a fost una corectă. Îmi pare rău că în timp nu s-a urmat aceeaşi cale, aceea de a ajunge eventual şi la o înlăturare a acestor materiale, la distrugerea lor având în vedere modalitatea cum au fost obţinute şi, pe de altă parte, dacă există o răspunedere juridică a persoanelor care au întocmit aceste documente. Dar pot să vă confirm că ele, poate într-o anumită măsură, porneau din zona aceea a Administraţiei Penitenciarelor. Dar ele aveau în mare parte ca obiectiv pe magistraţi şi uneori chiar viaţa lor privată”, a mai susţinut Chiuariu.

Citeşte şi: Șerban Nicolae, despre arhiva SIPA: Am găsit celebrul "xerox"

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
arhiva SIPA comisia sipa Tudor Chiuariu
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8422
RON
25 May
noapte 9 °
zi 21 °
Ultimele joburi adaugate
24 H